Znáte merendu? Filipínská kuchyně – objevte nejlepší dobroty i pokrmy, které by Evropan snědl jen sebezapřením
Znáte merendu – pochází z filipínské kuchyně. Cestování není jen o přírodě a památkách té které země, ale také o ochutnávání její kuchyně. Kuchyně našich bezprostředních sousedů jsou nám poměrně blízké a známé, v módě je asijská kuchyně, se kterou se lze potkat na každém kroku. Jinak je to s exotickými zeměmi, například takové Filipíny.
Mnoho stylů, mnoho chutí
Filipíny jsou státem roztříštěným na 7 641 ostrovech a ostrůvcích Tichého oceánu v jihovýchodní Asii. Obývá je celkem 144 etnických skupin a tak se nelze divit, že tamní kuchyně je velmi rozmanitá. Filipínská gastronomie je ovlivněna indonéskou, australskou, malajskou, čínskou i španělskou kuchyní. Na jídelníčku tak najdete maso (převážně grilované) i ryby a mořské plody, smažené nudle, rýži i sladké brambory, chléb a samozřejmě ovoce a zeleninu. Jídlo dostanete buď na talíři, nebo třeba na banánovém listu.
Foto: Pixabay
Nejznámější jídla
- Jedním z nejlepších pokrmů je adobo – maso (vepřové či kuřecí) dušené s octem, sójovou omáčkou, česnekem a kořením.
- Dlouze vařené hovězí, kuřecí nebo kozí maso s arašídovou omáčkou se nazývá kare-kare.
- Pikantní polévka s nakyslou chutí zvaná sinigang obsahuje maso, mořské plody a ryby, zeleninu a další přísady.
- Máte-li rádi těstoviny, dejte si pancit parabok – smažené nudle s masem či játrovými knedlíčky, zelím, mrkví a vejcem.
- Milovníci guláše si pochutnají na pokrmu pochero z vepřového bůčku, banánů saba, fazolí a zeleniny.
- Mezi sváteční pokrmy se řadí lechon – grilované selátko připravované na svatby nebo narozeniny, nebo relleno – plněná krůta (kuře) podávaná na Vánoce.
- Zvláštním pokrmem je balut, uvařené kachní vejce obsahující zárodek. Jedí jej prý muži, aby si zajistili plodnost, zdaleka ne každý na to má ale odvahu.
- Oblíbeným dezertem je halo halo, připravuje se zmrzliny s ovocem a želé, ve finále je přelitý mlékem.
- Dále můžete ochutnat buko pie (pečený kokosový koláč) nebo i u nás známý flan s karamelem.
- Z ovoce je pro Filipíny charakteristické mango, ananas, papája, různé druhy banánů, citrusy a filipínské ovoce tarap.
Nejznámější nápoje
- Typický Filipíňan stejně jako typický Čech pije pivo! Neznámějšími značkami jsou San Miguel a Red Horse.
- Místní rum se nazývá tanduay, místní gin pak ginebra.
- Můžete ochutnat palmové víno tuba nebo rýžové víno tapuy.
- Lambanog je alkoholický kokosový nápoj.
- Máte-li raději nealko, pochutnejte si na čerstvém kokosovém mléce, ovocných džusech a šťávách.
Merenda
Merenda ve staročeštině znamená společenskou zábavu s jídlem, zejména maškarní, můžete se potkat s významem jídla na cestu v moravském nářečí, někdo zná merendu jako omáčku z rozvařených švestek. Merenda na Filipínách je odpolední svačinka zahrnující různé masové, rýžové nebo rybí jednohubky. Tak si vyberte, budete pořádat merendu po česku nebo po filipínsku?
Zdroj: https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/za-vuni-dalek-pripravte-si-filipinskou-merendu, https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/6-asijskych-omacek-jak-chutna-hoisin-ustricova-nebo-teriyaki-jak-je-vyuzit-pri-vareni
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.