Znáte merendu? Filipínská kuchyně – objevte nejlepší dobroty i pokrmy, které by Evropan snědl jen sebezapřením

Znáte merendu – pochází z filipínské kuchyně. Cestování není jen o přírodě a památkách té které země, ale také o ochutnávání její kuchyně. Kuchyně našich bezprostředních sousedů jsou nám poměrně blízké a známé, v módě je asijská kuchyně, se kterou se lze potkat na každém kroku. Jinak je to s exotickými zeměmi, například takové Filipíny.

Mnoho stylů, mnoho chutí

Filipíny jsou státem roztříštěným na 7 641 ostrovech a ostrůvcích Tichého oceánu v jihovýchodní Asii. Obývá je celkem 144 etnických skupin a tak se nelze divit, že tamní kuchyně je velmi rozmanitá. Filipínská gastronomie je ovlivněna indonéskou, australskou, malajskou, čínskou i španělskou kuchyní. Na jídelníčku tak najdete maso (převážně grilované) i ryby a mořské plody, smažené nudle, rýži i sladké brambory, chléb a samozřejmě ovoce a zeleninu. Jídlo dostanete buď na talíři, nebo třeba na banánovém listu.

Foto: Pixabay

Nejznámější jídla

  1. Jedním z nejlepších pokrmů je adobo – maso (vepřové či kuřecí) dušené s octem, sójovou omáčkou, česnekem a kořením.
  2. Dlouze vařené hovězí, kuřecí nebo kozí maso s arašídovou omáčkou se nazývá kare-kare.
  3. Pikantní polévka s nakyslou chutí zvaná sinigang obsahuje maso, mořské plody a ryby, zeleninu a další přísady.
  4. Máte-li rádi těstoviny, dejte si pancit parabok – smažené nudle s masem či játrovými knedlíčky, zelím, mrkví a vejcem.
  5. Milovníci guláše si pochutnají na pokrmu pochero z vepřového bůčku, banánů saba, fazolí a zeleniny.
  6. Mezi sváteční pokrmy se řadí lechon – grilované selátko připravované na svatby nebo narozeniny, nebo relleno – plněná krůta (kuře) podávaná na Vánoce.
  7. Zvláštním pokrmem je balut, uvařené kachní vejce obsahující zárodek. Jedí jej prý muži, aby si zajistili plodnost, zdaleka ne každý na to má ale odvahu.
  8. Oblíbeným dezertem je halo halo, připravuje se zmrzliny s ovocem a želé, ve finále je přelitý mlékem.
  9. Dále můžete ochutnat buko pie (pečený kokosový koláč) nebo i u nás známý flan s karamelem.
  10. Z ovoce je pro Filipíny charakteristické mango, ananas, papája, různé druhy banánů, citrusy a filipínské ovoce tarap.

Nejznámější nápoje

  1. Typický Filipíňan stejně jako typický Čech pije pivo! Neznámějšími značkami jsou San Miguel a Red Horse.
  2. Místní rum se nazývá tanduay, místní gin pak ginebra.
  3. Můžete ochutnat palmové víno tuba nebo rýžové víno tapuy.
  4. Lambanog je alkoholický kokosový nápoj.
  5. Máte-li raději nealko, pochutnejte si na čerstvém kokosovém mléce, ovocných džusech a šťávách.

Merenda

Merenda ve staročeštině znamená společenskou zábavu s jídlem, zejména maškarní, můžete se potkat s významem jídla na cestu v moravském nářečí, někdo zná merendu jako omáčku z rozvařených švestek. Merenda na Filipínách je odpolední svačinka zahrnující různé masové, rýžové nebo rybí jednohubky. Tak si vyberte, budete pořádat merendu po česku nebo po filipínsku?

 

Zdroj: https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/za-vuni-dalek-pripravte-si-filipinskou-merendu, https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/6-asijskych-omacek-jak-chutna-hoisin-ustricova-nebo-teriyaki-jak-je-vyuzit-pri-vareni

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.