Zeleninové jídlo zvané šakšúka si uděláte i doma
Zeleninové jídlo, které má kořeny v arabských zemích, vám pravděpodobně připomene skvělé staré lečo. Přesto má cizokrajný nádech, takže se nenechte oklamat a nepovažujte ho za něco standardního. Ve světě existuje několik pokrmů, které jsou zrozené k ochutnávání. Třeba estonský kringl, který ve skutečnosti vůbec nepochází z Estonska. V podstatě jde o šakšuku, která spatřila světlo světa v severní části Afriky, ale v současnosti je považována za izraelské národní jídlo.
Navzdory tomu, že bychom si tuto pochoutku dali k obědu nebo večeři, v Izraeli si na ní pochutnávají k snídani spolu s tousty. Jak tedy šakšúka vypadá? Jejím základem jsou rajčata, cibule a papriky. Do důlků, které se v zeleninové směsi musí udělat ručně, přijdou vejce, která se zde uvaří na měkko. Existuje však mnoho variant a skutečně záleží na tom, čím pokrm obohatíte.
Vytvořte si směs, která vám bude chutnat
Původní arabský význam slova šakšúka je směs. To zkrátka znamená – co se smíchá a připravuje na jedné pánvi. Příprava tohoto pokrmu je jednoduchá a poměrně rychlá, takže v případě, že vám dochází motivace pro zdravé jídlo připravené během chvilky, pusťte se do tohoto pokrmu se zápalem.
Jakmile nakrájíte rajčata, cibuli a papriku na menší kousky a smícháte je v misce s olivovým olejem, přidejte koření, které máte rádi. Někteří se nemohou nabažit jemné úpravy, jiní se neobejdou bez chilli papriček, které do pokrmu vnesou nefalšovaný říz. Ovšem, fajnšmekři velmi doporučují koriandr.
Když je zeleninová směs měkká a propečená, udělejte v ní dva nebo tři škrábance. V tu chvíli do nich vyklepněte syrová vejce a počkejte, dokud nebudou ve stavu na měkko. V případě, že budete chtít, můžete klidně hotový pokrm posypat strouhaným sýrem (v ideálním případě sýrem feta), jinak můžete do zeleninového základu přidat chutnou klobásu, houby nebo česnek. Konzistenci zjemníte jogurtem nebo smetanou. Vaší tvůrčí energii se meze nekladou. Dobrotu podávejte s ohřátými houskami nebo jakýmkoli chlebem dle vlastního výběru.
Zdroje info: ireceptar.cz, idnes.cz
Náhledové foto: pngegg