Zelená polévka z jarních bylinek – které bylinky sbírat a kdy ji podle tradice konzumovat
Zelená polévka z jarních bylinek: Divoké jarní bylinky jsou to první, co na jaře vyroste a tedy také prvním zdrojem v zimě tolik postrádaného vitamínu C. Nejvíce ho samozřejmě uchováte, připravíte-li si například z listů pampelišek jarní salát, ale jarní bylinky jsou oblíbené i v teplé kuchyni. Například kopřivy do velikonoční hlavičky nebo místo špenátu, či právě zelená bylinková polévka.
Pokud chcete dopřát pořádnou porci jarních vitamínů a zároveň dodržet všechny potřebné tradice, měli byste si polévku z jarních bylin dopřát na zelený čtvrtek. Z bylinek pak můžete vsadit třeba na mladé kopřivy, bršlici, popenec, řepík, listy pampelišek, fialek, řebříčku, sedmikrásek či jahodníku, medvědí česnek a samozřejmě i jakékoli běžné zelené bylinky.
Bylinková polévka s vejci
A jak si takovou polévku připravit? Recept je velmi jednoduchý a zvládne ho úplně každý.
Ingredience:
- 1 větší miska nasekaných bylinek (3-4 velké hrsti)
- 1 cibule
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce mouky
- 1 litr vody nebo vývaru
- 4 vejce
- bylinková sůl a bílý pepř
- kousek čerstvého másla
- petrželka nebo pažitka na posypání
Zelená polévka z jarních bylinek – které bylinky sbírat a kdy Foto: Pixabay
Postup:
- Bylinky operte, nechte okapat na cedníku a nasekejte. Cibuli nakrájejte na drobno.
- V hrnci rozpusťte máslo, zpěňte cibuli, přidejte bylinky, osmahněte a zasypte moukou. Udělejte velmi světlou jíšku.
- Zalijte vodou nebo jakýmkoli nepříliš výrazným vývarem a povařte 20 minut.
- Vejce rozšlehejte a vmíchejte do vařící polévky. Nechte je srazit a polévku dochuťte bylinkovou solí, popřípadě bílým pepřem či muškátovým květem.
- Do odstavené polévky vmíchejte kousek másla, báječně ji zjemní.
- Na talíři polévku posypte čerstvou bylinkou.
Bylinková polévka se smetanou
Ingredience:
- 3 hrsti bylinek
- 1 menší cibule nebo 3 jarní cibulky i s natí
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky nebo 2 velké brambory nakrájené na kostičky
- 500 ml vývaru
- 500 ml smetany na vaření (nebo napůl se smetanou na šlehání)
- 2 žloutky
- sůl a pepř
- petrželka, pažitka nebo zelená nať cibulky
- kvítky sedmikrásek nebo krutony k podávání
Postup:
Polévku můžete udělat zcela krémovou a podávat s krutony, nebo ji nechat tak a ozdobit třeba květy sedmikrásek.
- Bylinky nasekejte, cibuli nebo bílé části cibulek a česnek nakrájejte nadrobno. Pokud použijete na zahuštění brambory, oloupejte je a nakrájejte na kostičky. Varianta s bramborami je vhodná pro krémovou polévku.
- V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli a česnek a osmahněte, přidejte bylinky, chvíli smažte a pak buď zasypte moukou a udělejte světlou jíšku, nebo přidejte brambory a také je lehce opečte.
- Základ zalijte vývarem, rozmíchejte a vařte 20 minut. Pak polévku rozmixujte, chcete-li.
- Ve smetaně rozkvedlejte žloutky, vypněte zdroj tepla a vmíchejte smetanu. Polévka by měla díky žloutkům ještě mírně zahoustnout, žloutky ale nesmí projít varem.
- Ochuťte solí a pepřem, bohatě zasypejte zelenými bylinkami a ozdobte kvítky sedmikrásek nebo podávejte s krutony.
Dobrou chuť a krásné Velikonoce!
Zdroj: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/7629-recepty/3041-jarni-bylinkova-polevka/, https://www.apetitonline.cz/recept/bylinkova-jarni-polevka, https://www.igurmet.cz/recepty/polevky/zeleninove/polevka-z-jarnich-bylinek-7078/, https://www.ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/7629-recepty/4978-polevka-z-jarnich-divokych-bylinek/
Zelená polévka z jarních bylinek – které bylinky sbírat a kdy Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.