Zabíjačkové dobroty napříč Čechami, Moravou a Slezskem – mnohde se pořadatelé neshodnou ani na tom, který chod servírovat první

Zabíjačkové dobroty : Sezóna zabijaček všeho druhu se blíží. Často bývají součástí například farmářských trhů (i když porážku čuníka jako takovou tady obvykle neuvidíte) nebo nejrůznějších gastrofestivalů.

A co určitě nevynechat, pokud budete mít štěstí, a na podobnou akci se dostanete?

Zabijačkové dobroty – co si dát jako první

Prvním občerstvením na zabijačce bývá mozeček na cibulce s vejci (pokud není součástí výslužky řezníka), někde až ovar s křenem.

K obědu bývá podle zvyku buď ovar, nebo zabijačkový guláš, který obsahuje kromě různých odřezků masa také vnitřnosti a někdy i zamíchaný mozeček. Guláš je hodně kořeněný a ochucený česnekem. Na Moravě se také v poledne podává zabijačková máčka (omáčka). Základem je rovněž maso a vnitřnosti, ale omáčka je bílá, zahuštěná moukou a přidává se do ní kysané zelí a hojnost česneku. Jí se s chlebem a někdo ještě přikusuje česnek nebo kyselé okurky. Vývar z ovaru bývá také součástí oběda jako zabijačková polévka. Podává se čistý s uvařenými kroupami.

Foto: Pixabay

Jakmile je ovar hotový, řezník začne připravovat jitrnice, jelítka a tlačenku, ty se podávají zpravidla teplé odpoledne na svačinku někde k večeři. Tlačenka, která musí důkladně ztuhnout, bývá součástí výslužky.

Kdy je čas na jelítka a jitrnice

K večeři bývají jitrnice a jelítka, může být i pečený bůček nebo kousky masa s cibulkou, česnekem a kořením. Hotová už je i prdelačka, polévka s kroupami a krví. Někde pečou k večeři zbylý prejt po plnění jitrnic a kroupy s krví, které se nevešly do jelítek. Podávají se s vařenými brambory a kysaným zelím. Dát si také můžete chleba se škvarky.

Z nožiček a zbylých kůží povařeních a umletých do tlačenky se dělá sulc s nakrájenou povařenou kořenovou zeleninou a kousky masa. Z prasátka se zkrátka spotřebuje úplně všechno a nic nepřijde nazmar.

 

Zdroj: https://www.toprecepty.cz/clanky/2662-tradicni-zabijacka-ma-svuj-rad-a-pravidla-vite-kdo-micha-krev-a-proc-maji-svobodne-divky-sbirat-kosti/, https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/ceska-domaci-zabijacka-tradice-a-ritual.html

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.