Vyrobte si ekologické ubrousky na cestu – ušetříte za sáčky a ještě se pobavíte
Chcete-li žít pokud možno ekologicky, šetrně a bez plastů, pravděpodobně se potýkáte s problémem, jak snadno uchovávat načaté potraviny kdekoliv na cestách. Ruku na srdce, jednoduché plastové krabičky se k tomuhle účelu skvěle hodí – jsou lehké, nevadí jim pád na zem, přežijí ohřívání v mikrovlnce i skladování v lednici nebo mrazáku a jsou snadno umyvatelné. Přesto i k nim existuje zajímavá přírodní alternativa.
Skleněné a keramické nádoby jsou přeci jen vhodnější, pokud jde o uchovávání a skladování potravin. A přestože plastové nádoby se v mikrovlnce zdánlivě nijak nepoškozují, mohou se z nich uvolňovat některé látky, které nejsou lidskému tělu zrovna dvakrát přínosné. Proto je mnohem lepší plast nahradit právě těmito tradičnějšími materiály.
Foto: Pixabay
Domácí obaly z včelího vosku
Namísto klasických plastových víček, která nádoby neprodyšně uzavřou, můžete také použít materiál, který se osvědčil už v minulosti – textilie ošetřené včelím voskem. Když je k nádobě přichytíte obyčejnou gumičkou, výsledný efekt bude stejný. Takové textile si navíc můžete sami vyrobit, přičemž materiál vás nevyjde draho. Budete potřebovat:
- Kvalitní včelí vosk, nejlépe přímo od včelaře
- Látku ze 100% bavlny
- Pečicí papír
- Maličkosti, které pravděpodobně máte doma: nůžky, krejčovský metr, štětec, pekáč
Obaly se dají jednoduše a ekologicky vyrobit
Látku si nastříhejte na požadovanou velikost, nejlepší je čtverec o straně dlouhé přibližně 50 centimetrů. Textilii umístěte na pekáč vyložený pečicím papírem a štětcem ji celou potřete vrstvou včelího vosku. Takto připravenou látku dejte „zapéct“ do trouby, stačí několik minut při nízké teplotě, dokud se všechen vosk nerozpustí a nezateče do látky. Textilii následně nechte pořádně oschnout a máte hotovo. Takto ošetřená látka je odolná proti mechanickému poškození a pomůže vám uchovat potraviny čerstvé přirozeným způsobem. Lze ji tedy použít třeba pro výrobu sáčku na cesty nebo jako ekologický látkový ubrousek, do kterého zabalíte svačinu. A používat ho můžete opakovaně.
Zdroj: https://www.pleva.cz/a/jak-si-vyrobit-voskovane-ubrousky-a-co-do-nich-zabalit, https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/vyroba-voskovanych-ubrousku-jednoduse-ve-dvou-krocich-20191120.html
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.