Vyrobte si doma vlastní skvělý francouzský sýr – jeho výroba vůbec není těžká a zvládne ji kdokoli
Vyrobte si doma vlastní skvělý francouzský sýr – jeho výroba vůbec není těžká a zvládne ji kdokoli. Francie je známá svou bohatou tradicí výroby sýrů a existuje mnoho různých druhů, z nichž některé jsou velmi oblíbené po celém světě
Jak si vyrobit francouzský sýr z tvarohu
- 0, 5 kg tvarohu (9% tuku)
- 0,5 l mléka (3,5% tuku)
- 1 vejce
- 1/2 lžičky sody
- 50 g másla
- sůl podle chuti
V hrnci smíchejte mléko a tvaroh. Za stálého míchání směs vařte. Když mléko začne vřít, snižte teplotu a za občasného míchání pokračujte ve vaření. Po cca 30 minutách uvidíte, že směs změnila strukturu a na povrchu bude vidět syrovátka. Použijte utěrku jako síto a přeceďte přes ní mléko s tvarohem. Přecezenou směs dejte zpátky do hrnce, přidejte k ní sodu, máslo, vejce a opět hrnec ohřívejte. Po celou dobu míchejte a vařte asi 5 minut.
Foto: Pixabay
Poté vypněte plyn a dejte tvarohovou směs do předem připravené formy. Do sýru můžete také přidat různé bylinky a koření, záleží na vaší chuti. Doporučujeme sýr zakrýt. Formu vložte ledničky a nechte v ní sýr přes noc. Hned druhý den si můžete vychutnat skvělý domácí sýr.
Oblíbené druhy francouzských sýrů
A pokud se vám do vaření nechce, můžete sáhnout po osvědčených druzích těchto pochoutek:
- Camembert: Měkký sýr s bílou plísní, který pochází z regionu Normandie.
- Brie: Další měkký sýr s bílou plísní, který je podobný Camembertu, ale pochází z regionu Île-de-France.
- Roquefort: Pochází z regionu Midi-Pyrénées a je jedním z nejznámějších modrých sýrů na světě.
- Comté: Tento tvrdý sýr pochází z regionu Franche-Comté a je velmi oblíben pro svou bohatou chuť.
- Chèvre: Jedná se o kozí sýr, který může být měkký nebo tvrdý a je často podáván s bylinkami nebo ovocem.
- Munster: Měkký sýr s oranžovou kůrou, který pochází z regionu Alsasko.
- Reblochon: Tento měkký sýr pochází z regionu Savoie a je často používán při přípravě tradičního jídla Tartiflette.
- Emmental: Slavný díky svým dírkám, tento sýr pochází z Francouzského Švýcarska.
- Bleu d’Auvergne: Další modrý sýr, tentokrát z regionu Auvergne.
Zdroj: https://www.babicka-chantal.cz/blog/zajimavosti-o-francii/21-nejznamejsich-francouzskych-syru/, https://www.italat.cz/prodejna/syry/francouzske-syry
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.