Většina černých oliv v obchodech je uměle dobarvovaná a oxidovaná. Proto nám nechutnají – prozradí je detail

Olivy, černé olivy, zpracování oliv, nakládané olivy, jídlo, gastronomie

Většina černých oliv v obchodech je uměle dobarvovaná a oxidovaná. Proto nám nechutnají – prozradí je detail. Přirozený proces zrání oliv je zdlouhavý. Během zrání přecházejí tyto nevšední plody ze zelené barvy na tmavě fialovou nebo hnědou, což je proces ovlivněný působením vzduchu a jejich vlastní enzymatickou aktivitou.

Tato tradiční metoda může trvat několik měsíců, což není ideální pro rychlý obrat a komerční rozšiřitelnost – jak jinak. Na řadu tedy přichází chemie – a s ní ruku v ruce i mnohem horší kvalita a chuť.

TIP: Jaké bude počasí do konce týdne? Meteorologové nejsou právě optimističtí

Proč jsou černé olivy lákavé

Spotřebitelé si často spojují sytou, lesklou černou barvu oliv s kvalitou a exotičností, které jsou u jejich přírodního, nahnědlého odstínu poněkud méně výrazné, abychom tak řekli. Zvýšená vizuální přitažlivost může uměle zbarvené olivy zatraktivnit na pultech, a tím zvýšit jejich prodej. Ve skutečnosti pocházejí všechny olivy z jednoho stromu – a je jen na jejich majiteli, co s nimi vlastně udělá.

Většina černých oliv v obchodech je uměle

Foto: Pixabay

Jak se olivy barví?

K přeměně zelené barvy na černou nedochází pomocí magie, ale chemie. Nejběžnější metoda zahrnuje ošetření zelených oliv roztokem sloučeniny železa, jako je třeba glukonát železitý (E579) nebo mléčnan železitý (E585). Tyto přísady stabilizují tmavou barvu a zajišťují, že si olivy zachovají svůj černý vzhled po celou dobu trvanlivosti. Je pravdou, že obě jsou schváleny a považovány za bezpečné podle platných předpisů o bezpečnosti potravin.

TIP: Na výlet s kamerou? Díky nové akci Policie vás může zaskočit nepříjemná pokuta

Ovšem na chuti takto upravených oliv je to znát. Pokud si tedy chcete vychutnat tu pravou chuť přírodně zpracovaných oliv, hledejte ty, které na obalu žádné takové konzervanty nemají. A připravte se také na trochu větší zátěž pro peněženku. Ale to už ke kvalitě prostě patří.

 

Zdroj: https://www.jimejinak.cz/cerne-olivy-nejsou-prave-toto-jste-o-nich-nevedeli/, https://radiozurnal.rozhlas.cz/cerne-versus-zelene-olivy-cim-se-lisi-6234683

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.