Valašská polévka domikát – pochutnejte si na autentickém receptu. Jde o jednoduchý a levný recept, který uvaříte i těsně před výplatou

Název domikát rozhodně neevokuje polévku. Přesto tomu tak je, tato voňavá polévka z uzrálé brynzy, mléka a brambor byla dříve hlavním jídlem Valachů. Přestože téměř upadla v zapomnění, ještě se najde pár rodin, kde tuto starodávnou, vydatnou polévku vaří.

Domikát a jeho rumunský původ

Tato prostá polévka sestávající ze základních surovin, se vařila po celých Karpatech, zkrátka všude tam, kde žili Valaši. To byl národ rumunských pastevců, kteří se svými stády putovali za novými pastvinami, až doputovali i k nám na Moravu. Žili salašnickým životem a živili se jen tím, co sami vypěstovali. Jejich hlavní stravou tak byly brambory a zelí, doplněné výrobky z kozího a ovčího mléka. Vyráběli tvaroh, brynzu i žinčicu, tak jak to dělají dodnes. Polévka domikát se vařila právě z těchto surovin a její názvy a složení se mírně lišily kraj od kraje.

Slovo domikát (řidčeji demikát) se vyskytuje pouze jako nářeční výraz a znamená něco jako uvařená voda s brynzou nalitá na chléb nebo také jednodušeji sýrová polévka. Domikát pochází z rumunského slova dumicat, které znamená polévka s prosem. Na Valašsku se setkáte i s výrazem demikátovica, který ale v dnešní době značí spíš česnečku.

Valašská polévka domikát – pochutnejte si na autentickém receptu i těsně před výplatou –Foto: Pixabay

Polévka je grunt

Polévka je rychle hotová a dříve se jedla nejen k obědu nebo k večeři, ale často také k snídani. Jejím základem je uleželá brynza nebo i tvaroh, rozvařená ve vodě, podle starodávného receptu jen nadrobená na talíř. Vše se zalije horkým mlékem a dochutí dle zvyku. Do polévky se může během varu přidat nadrobno nasekaná cibulka, někdy se zahušťuje moukou či jíškou. Ochutit ji můžete kmínem a pepřem, česnekem, bylinkami a podobně. Přikusují se k ní brambory na loupačku nebo jen chléb. Brambory můžete také vložit přímo do polévky a přidat třeba ztracené vejce.

Chcete-li si domikát uvařit, připravte si 300 g uleželé brynzy, 300 g brambor a 1 litr mléka. Brambory uvařte a sceďte. Brynzu rozdrobte na talíř a zalijte horkým mlékem. Polévku si každý dochutí dle chuti mletým kmínem, pepřem česnekem a solí. Brambory buď přidejte na talíř, nebo je podávejte na míse zvlášť.

 

Zdroj: https://www.toprecepty.cz/clanky/2648-uvarte-si-valassky-domikat-snadnou-polevku-jiz-dodava-pikantni-chut-ovci-syr-brynza/, https://www.receptyonline.cz/recept/jidlo/domikat-z-valasska/, https://www.kopra.cz/blog/valasky-domikat

Valašská polévka domikát – pochutnejte si na autentickém receptu i těsně před výplatou – náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.