Upečte si letos delikátní masopustní švédské koblížky semlor – příprava je triviální a v ústech se rozplynou jako obláček
Masopustní švédské koblížky semlor: Zní to jako protimluv, kobliha je přece smažená. Ale vězte, že švédské koblížky nebo houstičky (jako doslovný překlad některých jejich názvů) se skutečně pečou. Semlor, stejně jako naše koblihy, se pečou nejčastěji v období masopustu. Pokud chcete ochutnat něco nového, upečte si tyto lahodné koblížky.
Jejich příprava není vůbec složitá. Ale nemyslete si, že si budete připravovat nějakou nízkokalorickou dobrou. Naopak – když masopust, tak pořádný. U koblížku semlor se totiž můžete těšit na parádně nadupané náplně, které zážitek z nich vyšvihnou až někam k pomyslným gastronomickým výšinám.
Masopustní švédské koblížky semlor – recept
Ingredience
Na těsto:
- 300 ml mléka
- ½ kostičky droždí
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 85 g cukru krupice
- 100 g másla
- 1 vejce velikost M
- 1-2 lžičky jemně mletého kardamomu
- ½ lžičky soli
- 1 vejce a lžička mléka na potření
Na náplň:
Varianta 1:
- 200 g marcipánu
- rozdrobený vnitřek bulek
- 100 ml mléka
- 300 ml smetany na šlehání
Varianta 2:
- 200 g loupaných a umletých mandlí (mandlové moučky)
- 70 g cukru krupice
- 80 g cukru moučky
- 1 špetka kardamomu
- 1 lžička vanilkového cukru
- 1 lžíce smetany ke šlehání
- 100 ml vody (přibližně)
- 600 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru moučky nebo ztužovač šlehačky (nemusí být)
Upečte si letos delikátní masopustní švédské koblížky semlor Foto: Pixabay
Postup
Těsto:
- Ohřejte mléko, aby bylo vlažné.
- Do hrnečku dejte kvasnice a lžičku cukru a rozetřete do hladké pasty. Přidejte lžičku mouky a rozmíchejte s trochou vlažného mléka. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.
- Do zbylého mléka přidejte máslo a nechte jej rozpustit. Mléko ale musí zůstat vlažné, abyste nezabili omlazené kvasinky. Nejlépe je ohřát jen část mléka s máslem, aby se rozpustilo a pak ho dolít studeným.
- Do mísy prosijte mouku s kardamomem, přidejte cukr, sůl a vejce. Přilijte vzešlý kvásek a po částech vlažné mléko s máslem. Zadělejte těsto jako na buchty a dobře je vypracujte. Pak ho poprašte moukou, přikryjte a dejte na teplé místo kynout, až zdvojnásobí objem.
- Vykynuté těsto vyklopte na vál, rozdělte na 16-20 kousků, vytvarujte bochánky (kuličky) a s rozestupy přendejte na plechy vyložené pečícím papírem. Koblížky zakryjte vlhkou utěrkou a nechte znovu nakynout na dvojnásobek.
- Troubu předehřejte na 165-175 °C.
- Rozšlehejte vajíčko s mlékem, vykynuté bochánky potřete a upečte dozlatova.
- Nechte na plechu vychladnout.
Upečte si letos delikátní masopustní švédské koblížky semlor Foto: Pixabay
Masopustní švédské koblížky semlor – náplně
Varianta 1:
- Vršky semlor seřízněte a dejte stranou. Spodní část trochu vydlabte a drobky přendejte do misky.
- Nastrouhejte marcipán, smíchejte ho s drobečky a mlékem, až vznikne krémová náplň.
- Ušlehejte tuhou šlehačku.
Varianta 2:
- Všechny ingredience smíchejte, vodu přidávejte postupně, až vznikne hladká hmota.
- Šlehačku ušlehejte do tuha, případně s přídavkem cukru nebo ztužovače, nechcete-li bulky podávat ihned.
Dohotovení:
- Pokud jste koblížky nedlabali, vršek také seřízněte a odložte. Jemně je uprostřed smáčkněte, aby se vešlo více náplně.
- Dovnitř lžičkou nebo sáčkem s ustřiženým rohem rozdělte mandlovou náplň.
- Šlehačku přendejte do sáčku s ozdobnou trubičkou a nastříkejte ji bohatě na náplň.
- Vršky semlor pocukrujte a lehce přiklopte na šlehačku.
Zdroj: https://www.toprecepty.cz/clanky/2580-znate-svedske-koblizky-semlor-tuhle-masopustni-dobrotu-s-mandlovou-naplni-a-vuni-po-kardamomu-si-zamilujete/
https://www.igurmet.cz/recepty/sladke/dorty-dorticky/semlor-i-6949/
https://www.laskominyodmaryny.cz/2013/02/semlor-skandinavske-masopustni-bulky.html
Upečte si letos delikátní masopustní švédské koblížky semlor Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.