Ukrajinské vareniky krok za krokem – pochutnáte si na jedničku, přitom strávíte v kuchyni pár minut
Ukrajinské vareniky krok za krokem – pochutnáte si na jedničku, přitom strávíte v kuchyni pár minut. Máte chuť vařit i jinou tradiční kuchyni než pouze českou, ale nevíte, do čeho se pustit? Zkuste recept na lahodné ukrajinské vareniky.
Znáte vareniky? Je to národní ukrajinský pokrm z mletého masa a těstovin, respektive taštičky plněné masem. Nejčastěji se podávají s červeným vinným octem, černým pepřem a rozpuštěným máslem. V některých částech Ruska se můžete setkat i s variantou z hub, kysaného zelí nebo zeleniny. Pokud si chcete vyzkoušet i jinou tradiční kuchyni než českou, dnes vás takové klasické vareniky naučíme. Nejdříve ale trochu teorie.
Rozdíl mezi pelmeni a pirohy
Jednoduše řečeno, Slovensko a Polsko mají pirohy, Rusko pelmeně a Bělorusko a Ukrajina zase vareniky. Všechny názvy představují jediné – taštičky nebo knedlíčky se slanou nebo sladkou náplní. Zásadní rozdíl je především v náplni. Zatímco pirohy se připravují naslano i nasladko, vareniky jsou známé výhradně se slaným vnitřkem, nejčastěji masovým.
Vareniky od pirohů můžete také rozeznat na základě jejich tvaru a velikosti. Typické vareniky jsou měsíčkovitého tvaru a v průměru mají maximálně 3 cm, zatímco pirohy jsou podlouhlé, někdy i kulaté.
Foto: Pixabay
Příprava tradičních ukrajinských vareniků
Těsto a náplň lze připravit předem, masové knedlíčky pak můžete vytvarovat a uvařit druhý den. Můžete použít i formu na vareniky místo ručního tvarování. Usnadní vám to celý proces přípravy.
Na těsto:
- 2 větší vejce pokojové teploty
- 1 PL rostlinného oleje
- ½ soli
- 3 a ¼ hrnku mouky
Na náplň:
- 1 větší cibule
- 230 g mletého libového vepřového masa
- 230 g mletého hovězího masa
- 1 a ½ ČL čerstvě namletého pepře
K servírování:
- Rozpuštěné máslo
- Červený vinný ocet
- Pepř
- Zakysaná smetana
Postup vaření taštiček
Ve větší míse smíchejte vejce, rostlinný olej, sůl a průběžně během míchání přidávejte mouku. Zpracujte, aby vzniklo hladké těsto. Poté vyklopte na pracovní desku a asi 5 minut rukama hněťte, dokud těsto nepřestane lepit. Zabalte jej do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat v chladu.
Mezitím si můžete připravit náplň. V další misce smíchejte nadrobno nasekanou cibuli, mleté vepřové maso, mleté hovězí maso, sůl a pepř. Všechny ingredience důkladně spojte. Poté můžete nechat zakryté v lednici, dokud nepřijde čas na plnění. Vareniky můžete dodělat následující den.
Těsto nakrájejte na 8 stejných dílů. Každou část vyválejte tak, abyste z ní mohli vytvořit 10 stejných kruhů o průměru asi 5 cm. Do středu každého dílku vložte lžičku masové směsi a přeložte, abyste vytvořili tvar půlměsíce. Okraje pořádně stiskněte a ujistěte se, že se uvnitř nezachytil žádný vzduch, který by při vaření mohl způsobit prasknutí.
Přiveďte vodu ve velkém hrnci k varu, osolte a vhoďte připravené vareniky. Vařte asi 2 minuty, hotové vareniky by měly vyplavat na hladinu. Poté vyjměte děrovanou lžící a podávejte s rozpuštěným máslem, červeným vinným octem, pepřem a zakysanou smetanou podle chuti.
Zdroj: https://www.vareni.cz/recepty/vareniky-s-bramborovou-naplni/, https://fresh.iprima.cz/recepty/varenyky-tasticky-s-naplni-z-brambor-a-balkanskeho-syra
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.