Udělejte si batátové hranolky jako z Jižní Ameriky – není to těžké a výsledek je perfektní
Rádi byste si připravili pravé jihoamerické jídlo, jímž batátové hranolky bezpochyby jsou? Vyzrajte na tuto problematiku díky chytrým postupům. Poradíme vám například, jak dlouho vařit batáty nebo co s nimi udělat, aby vám opravdu učarovaly svou jedinečnou chutí.
Batáty patří v kuchyni ke stále oblíbenějším surovinám. Ale jak dlouho vařit batáty, aby si zachovaly svou chuť i texturu neztratily nic z prospěšných živin?
Co byste měli vědět o batátech
Batátů je mnoho odrůd, zrovna jako brambor. Mají různou barvu i velikost. Při nákupu v našich obchodech narazíme nejčastěji na červené batáty, které mají jasně oranžovou dužinu, například jako dýně Hokaido. Pro přípravu hranolek však v zásadě nezáleží na tom, po jakém druhu batátů sáhnete. Všechny se totiž chovají velmi podobně.
Náhledové foto: Pixabay
Proč jíst batáty
A pro naše zdraví jsou velmi prospěšné. Obsahují totiž mimo jiné vitamin C, B6 nebo A. A najdeme v nich také opravdu velké množství manganu, draslíku a železa. A rozhodně nelze zapomínat ani na to, že jsou po všech stránkách bohatým zdrojem vlákniny.
Batáty jsou hotové za chvíli
Pokud byste je chtěli uvařit vcelku jako brambory, pak budete na jejich vaření potřebovat asi o pět minut méně, než v případě stejně velkých brambor. Při vaření batátů nakrájených na plátky se tak vejdete do deseti minut. A do jakého receptu je použít? Možností je mnoho, ale jeden vám učaruje svou chutí.
Ingredience na batátové hranolky:
- Batáty (střední) – 4 ks
- Sladká paprika – 0,25 lžičky
- Sušený česnek – 0,25 lžičky
- Černý pepř – 0,25 lžičky
- Sůl – 0,25 lžičky
- Tvrdý sýr – 50 g
- Petržel (větvičky) – 2 ks
- Olivový olej (lze nahradit jiným rostlinným) – 1 polévková lžíce
Jak připravit batátové hranolky
Čas na přípravu: 40 minut
Porce: 3
Batáty nakrájíme na plátky, vložíme na 20 minut do ledové vody. Všechno koření smícháme a přidáme olej. Batáty osušíme a ve směsi dobře obalíme. Rozložíme na pečicí papír a dáme péct do trouby na 230 stupňů na 30 minut.
Během této doby nakrájíme petržel a sýry nastrouháme na jemném struhadle. Promícháme. Batáty vyjmeme a ihned je posypeme sýrovou směsí. A teď už je téměř hotovo. Batátové hranolky podávejte teplé, dokud je ještě krásně křupavé! Batáty jsou prostě úžasné! Dobrou chuť!
Zdroj: https://www.skrblik.cz/navod/jak-uvarit-bataty/, https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/co-s-bataty-uvarte-polevku-upecte-moucnik-pripravte-kasi-nebo-chipsy, https://www.bataty.cz/, Kuchařka naší vesnice
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.