Turecký med – pochází opravdu z Turecka? A jak si ho jednoduše připravit doma?
Turecký med: Cukrovinka všem známá z poutí, kdy ji prodavač, často oblečený do tureckého oblečení nebo alespoň s fezem na hlavě, odsekával z velké hroudy. Zabalil ji do celofánu a my jsme pak blaženě ukusovali a byly zalepení až za ušima.
Domácí turecký med – pochází opravdu z Turecka?
Turecký med se připravuje z bílků šlehaných s cukrem a medem, doplněných mandlemi nebo jinými ořechy. Za její původ je opravdu považováno Turecko, podobné cukroví se však připravuje i ve Středozemí, například v Katalánsku, kde se nazývá torró, ve Španělsku pod názvem turrón či v Itálii jako torrone.
Jak si připravit turecký med doma
Dnes se na trzích nebo v obchodech setkáme spíše s měkčí variantou, která je obvykle nakrájená na kostky a lépe se jí. Připravit si jej můžeme i doma.
Foto: Pixabay
Budeme potřebovat:
- 160 g moučkového cukru
- 120 g medu
- 3 bílky
- 120 g mandlí nebo jiných ořechů
- celofán
- tuk na vymazání celofánu
Postup:
- Neloupané mandle nebo ořechy (lískové, pistácie, arašídy i jiné) lehce opražíme v troubě, aby se rozvoněly a ohřály se. Mandle můžeme i oloupat a opražit lehce dozlatova.
- Med zahřejeme ve vodní lázni.
- Nad parou šleháme bílky s cukrem do velmi husté pěny, pak pramínkem přiléváme tekutý med.
- Do hotové hmoty vmícháme ořechy, buď vcelku nebo nasekané. Hmotu necháme trochu vychladnout.
- Ještě teplou ji vylijeme na vymazaný celofán a rozetřeme do stejnoměrné vrstvy. Přikryjeme druhým vymazaným celofánem a zatížíme prkénkem.
- Jakmile hmota dostatečně ztuhne, celofán odstraníme a nakrájíme ji nožem namazaným máslem nebo namočeným v teplé vodě.
- Jednotlivé kousky zabalíme znovu do celofánu a uchováváme v chladu.
- Turecký med můžeme také rozetřít na oplatku, druhou ji přikrýt a zatížit. Pak ji nakrájíme na úhledné kousky, kulaté oplatky na výseče, hranaté na obdélníčky, kostky nebo tyčinky. Bude se tak lépe podávat i jíst, zejména připravujeme-li ho jako součást vánočního cukroví. Konce můžeme namočit do čokolády, ale není to nutné.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tureck%C3%BD_med, https://www.receptyonline.cz/recept/jidlo/turecky-med/
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.