Triky pro dokonalý steak – vymazlete ho a oslňte všechny návštěvy díky jednoduchému triku
Máte rádi dokonalý steak, svrchu dohněda opečený a uvnitř krásně růžový, na jazyku se rozplývající? A protože se vám doma několikrát nepovedl, chodíte na něj jen do vyhlášené restaurace? Už nemusíte, s našimi triky jej vymazlíte i doma k dokonalosti.
Základem je kvalitní maso
Ano, sen o dokonalém steaku začíná u řezníka. Maso totiž musí být vyzrálé nebo stařené, jen tak bude steak křehký a plný chuti. A ne každé maso se na steak hodí. Dobrý řezník vám určitě poradí a přidá i několik rad k jednotlivým druhům masa.
Ke slovu přijde nůž
Jak už jistě víte, steaky nemusíte připravovat jen ze svíčkové, vysoký nebo nízký roštěnec je také skvělý, kdo je velký masožrout, dá si raději rumpsteak ukrojený ze zadní kýty. Výborný je také pupek. Důležité je ale správné nakrájení masa, pokud si ho nepřinesete naporcované od řezníka, věnujte tomuto úkonu velkou pozornost. Steak musí být nakrájený napříč svalovými vlákny a všude stejně silný. Krájejte jej na výšku 3-5 cm, nebo jak se říká na 2-3 prsty. Jen pupek se připravuje vcelku.
Foto: Pixabay
Přípravy před hodinou H
- Aby maso neutrpělo teplotní šok, vyndejte jej z lednice včas, mělo by mít pokojovou teplotu. Naprosté minimum je půl hodiny předem, ale lepší je nechat ho temperovat několik hodin.
- Maso neomývejte, jen ho osušte papírovou utěrkou.
- Nesolte a na marinádu zapomeňte, kvalitnímu vyzrálému masu se silným aroma bude stačit jen sůl a pepř, ochutíte ho však až po upečení.
- Připravte si silnostěnnou železnou, litinovou nebo nerezovou pánev, která dobře drží teplo, teflonová není vhodná.
- Suchou pánev dejte rozpálit, zapněte troubu na 180 °C a steaky potřete olivovým olejem.
Zprudka a pak dopéct
- Na pánev rozpálenou tak, že se z ní kouří, vložte steak. Ten se k ní nejprve přichytí, po zhnědnutí vrchní vrstvy se ale zase pustí, takže to zkoušejte opatrně a nesnažte se ho odtrhnout. Jakmile to jde, obraťte ho a opečte na druhé straně. Pokud je steak silný, postupně takto opečte ještě hrany. Do masa nepíchejte, obracejte obracečkou nebo kleštěmi.
- Zhnědlé maso přendejte nyní do vyhřáté trouby a dopečte na požadovaný stupeň. Na medium rare stačí 55 °C, na medium nechte teplotu stoupnout na 60 °C. Pokud to přetáhnete, bude už maso zcela propečené a věřte, že to by byla škoda. Nejlépe to půjde s teploměrem, zapíchnutým do masa. Nemáte-li ho, maso průběžně jemně promačkávejte a zjišťujte pružnost. Na to pomůže malý trik: Lehce přiložte k sobě palec a prostředníček a jemně zatlačte na sval u kořene palce. Takto pruží maso na medium rare. Pružnost na medium vyzkoušejte po spojení palce a prsteníčku, sval bude tužší.
Odpočinek je důležitý
Po dosažení správné teploty steak vyndejte, posolte ho z obou stran a opepřete. Pak jen nechte odpočívat stejnou dobu, jakou se pekl, aby se v něm rozložily šťávy. Pokud ho zakrojíte příliš brzy, hodně šťávy z něj vyteče. Tak a teď už jen dobrou chuť!
Zdroje: https://fresh.iprima.cz/jak-na-to-tipy-a-triky-v-kuchyni/naucte-se-vsechny-kucharske-triky-jak-pripravit-doma-dokonaly-steak-jako-z-restaurace, https://www.toprecepty.cz/clanky/858-7-triku-jak-pripravit-dokonaly-steak-chce-to-kvalitni-maso-i-panev-a-par-snadnych-vychytavek/, https://www.globusbonus.cz/clanky/1559-tipy-a-triky-pro-dokonaly-steak?sso_token=5qtyzwgpkjsiv8226hqhjjfh2h467g3ls7q2zwth&hash=%242y%2410%24NmNjhxOkn0Ne7bg5xxitXOXb1El%2FOiSfxgEJbaYh9F2A90gEeKPsC&status=1, https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-udelat-steak-gordon-ramsay-20210416.html, https://masoskodovi.cz/clanky/dokonaly-hovezi-steak
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.