Tříkrálový koláč aneb připravte si na Tři krále tradiční specialitu

Říká se mu také francouzský tříkrálový koláč, protože na svátek Tří králů se peče hlavně tam. Tento svátek slavíme 6. ledna a připomíná příchod tří králů do Betléma.

Klasická podoba koláče z listového těsta plněná ponejvíce jemnou mandlovou náplní vznikla také ve Francii ve 14. století. Původ tříkrálového koláče bychom ale našli už v pohanském věku, a to ve starém Římě, kde se v tomto období slavily Saturnálie. Bylo zvykem podávat koláč plněný fíky a datlemi, ve kterém byla zapečena fazole. Kdo dostal dílek s fazolí, byl na ten den korunován králem. Postupně se tento svátek spojil se zakončením oslav narození Páně a stal se z něj zvyk křesťanský.

Zajímavosti o tříkrálovém koláči

Koláč se v různých podobách peče po celém světě, ale nejzakořeněnější je tato tradice ve Francii a také Španělsku a Portugalsku. Do koláče se zapéká takzvané fėve, což je figurka (jezulátka nebo jiná), nebo fazolka či mince. Moučník je zdoben papírovou korunkou. Koláč se nakrájí na tolik kousků, kolik je členů u stolu. Nejmladší příslušník si vleze pod stůl a říká, komu připadne který dílek. Kdo najde ve své porci fėve, je korunován králem a bude mít v novém roce štěstí.

Foto: Pixabay

Jak upéct tříkrálový koláč

Koláč není obtížný na přípravu. Připravíme si:

  • listové těsto 500 g
  • mleté mandle 120 g
  • cukr 120 g
  • máslo 120 g
  • vejce M 3 ks
  • mandlový likér 1 lžička
  • 1 fėve

Postup:

  1. Na náplň utřeme máslo s cukrem, přidáme postupně 2 vejce, zašleháme a nakonec přidáme likér a mandle.
  2. Listové těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme dva kruhy. Jeden dáme na plech, potřeme náplní 2 cm od okraje a vložíme figurku. Prázdný okraj potřeme vejcem. Druhým kolem náplň přikryjeme, kraj ozdobně přitlačíme vidličkou.
  3. Na koláč špičkou nože naznačíme od středu k okraji lehce zatočené pruhy jako loukotě (nesmíme proříznout až skrz).
  4. Koláč potřeme vejcem a vidličkou propícháme pro únik páry.
  5. Pečeme na 180-200 °C 20-30 minut dozlatova.
  6. Koláč ozdobíme papírovou korunkou.

 

Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recepty/trikralovy-kolac, https://en.wikipedia.org/wiki/King_cake, https://cz.ambafrance.org/Trikralovy-kolac-prava-francouzska-tradice, https://cz.ambafrance.org/Trikralovy-kolac-4557

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.