Trik na bleskové oloupání vajíček – trocha kyselosti dokáže s malým trikem zázraky
Trik na bleskové oloupání vajíček – trocha kyselosti dokáže s malým trikem zázraky. Nejspíš se vám to už také někdy stalo – chystáte přívětivé pohoštění pro hosty, ale vajíčka ne a ne oloupat. Bílek drží na skořápce jako přibitý.
Nepomůže jemné naťukání skořápky ani úpěnlivé prosby někam na vyšší místa. A pokud vajíčko přece jen bez újmy oloupete (aniž byste s ním vzteky třískli o podlahu nebo ho rovnou odlifrovali do nejbližšího odpadkového koše), je nehezky ďubkované – a připomíná spíš krajinu po nárazu meteoritu…
Copak něco takového můžete servírovat?
Samozřejmě, že ne. Ale chlebíček bez vajíčka je takový – no, řekněme, nekompletní. Jako sekaná bez majoránky nebo špička bez likéru. Rozumíme si. Naštěstí není hned třeba házet flintu do žita. S několika triky se dá sváteční pohoštění ještě zachránit – je však třeba na ně myslet předem.
Foto: Pixabay
Citronové řešení aneb když kyselost pomáhá
Vaření vajec se zdá být jednoduché: ponoříte je do vroucí vody, počkáte několik minut a voilà. Skutečná výzva však často začíná až po uvaření, tedy při loupání. Zejména čerstvá vejce jsou proslulá tím, že jejich skořápky ulpívají na bílcích opravdu tvrdošíjně. Tajemství, jak se této kulinářské nepříjemnosti vyhnout, spočívá v plátku citronu. Přidáním plátku čerstvého citronu nebo několika lžiček citronové šťávy do vařící vody dojde k interakci kyseliny citronové s uhličitanem vápenatým ve vaječné skořápce.
Tato reakce jemně uvolní vazbu mezi skořápkou a bílkem, což je zvláště prospěšné při práci s čerstvými vejci. Výsledek? Skořápka snadno sklouzne a zachová hladký, neporušený povrch vařeného vejce. Vyzkoušeno osobně asi na tisíci kusů – funguje to prakticky vždycky (a sem tam nějaký nepodarek si holt dám na svačinu, že jo).
Zdroj: https://vikend.hn.cz/c1-55323060-jak-uvarit-vejce-aby-nepopraskala-a-dobre-se-loupala, https://magazin.recepty.cz/clanky/jak-skladovat-vajicka-do-dveri-v-lednicce-nepatri-96.html
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.