Tradiční mallorská polévka s vepřovou panenkou a ryzci pravými
Cestování se lidé věnují i kvůli zážitkům, které si z cest odvážejí. Nejsou to jen vzpomínky na navštívená zajímavá místa či pamětihodnosti, ale také na místní jídlo. Být v cizí zemi a neochutnat zdejší tradiční pokrm by byla škoda. I na ostrově Mallorca mají tu svou klasiku. Mezi polévkami to vyhrává ta, která perfektně tonizuje tělo i duši, protože obsahuje potřebné živiny v podobě kvalitního masa a zeleniny a jako příloha se k ní podává tradiční mallorský selský chléb.
I doma si můžete uvařit typické jídlo z Mallorky
Když na svých cestách ochutnáte některé z jídel a to vám zachutná, možná i vy si ho chcete uvařit doma. U této mallorské polévky to není nic nemožného, protože se používají ingredience, jež jsou běžně dostupné i u nás. Až na selský chléb, který ale můžete nahradit některý z našich kváskových bochníků. Tak směle do vaření.
Co budete potřebovat na přípravu mallorské polévky
- asi 250 g vepřové panenky
- svazek jarní cibulky
- 1 palička česneku
- hrst zelené petrželky
- 3 ks rajčata
- 1 brambora
- 1 zelená paprika
- 100 g květáku
- 100 g hlávkového zelí
- čerstvé houby – nejlépe ryzec pravý
- koření – mletá paprika, sůl
- olivový olej
Foto: Pixabay
Postup přípravy
- Uvařit tuto mallorskou polévku je i pro začátečníka snadné. Zabere vám to asi 45 minut.
- Umyjete a nakrájíte zeleninu na menší kousky, bramboru na tenké plátky. Vepřovou panenku také opláchnete a nakrájíte na kousky.
- Vezmete hlubší kastrol, nalijete do něho olivový olej, necháte rozpálit a vložíte nakrájené maso. Pak přidáte nasekanou cibulku, oloupaný a hrubě nakrájený česnek, zelenou papriku, rajče (netřeba loupat) a nakrájené houby.
- Vše dobře promícháte a doplníte nakrájenými bramborami, nasekaným květákem a nastrouhaným zelím.
- Ochutíte solí a mletou paprikou.
- Necháte vařit do změknutí masa. Během vaření občas polévku promícháte.
Jakmile je všechno měkké, polévka je připravená k podávání. Nejlépe chutná horká. Na Mallorce k polévce dávají jako přílohu plátky suchého selského chleba, které jsou nakrájené velmi tence. S českým chlebem se vám něco takového asi nepodaří udělat. Ale jako přílohu ho můžete také dát.
Zdroj: https://www.directoalpaladar.com/recetas-de-legumbres-y-verduras/receta-tradicional-de-sopas-mallorquinas; https://cs.wikipedia.org/wiki/Mallorca
Náhledové foto: Pixabay
U nás i za hranicemi je tolik zajímavých míst, která stojí za to být navštívena. A proto vás chci s nimi seznamovat.