Tatranské řezy – zavzpomínejte na dětství s původní recepturou na tuto pochoutku z retro cukráren
Dříve jste na ně narazili v každé cukrárně, dnes aby je pohledal. Tatranské řezy v různých obměnách se dnes pečou jen v domácích kuchyních podle receptů po babičce. Tatranské řezy jsou zpodobněním těchto krásných hor našich sousedů a dříve i spoluobčanů.
Nadýchaná i křupavá dobrota
Tatranské řezy se vždy skládají z několika vrstev. Dole je křupavé linecké těsto, následuje pikantní džem, pak piškotové těsto a nakonec sněhová vrstva (to je ten sníh na vrcholcích hor). Najdete ale i recepty bez piškotu, pouze se sněhem, do kterého jsou ale přimíchány ořechy. Někdy chybí i džem.
Prvorepublikový recept
Níže uvedený recept pochází z kuchařky Sladká první republika. Jako všechny recepty z té doby cílí na kvalitní suroviny a pečlivou přípravu pokrmů připravovaných s láskou. Pokud ho ještě neznáte, setkáte se s lineckým těstem s vařenými žloutky, který dnes již téměř upadl v zapomnění.
Ingredience
Linecké:
- hladká mouka 300 g
- cukr moučka 150 g
- máslo 150 g (povolené)
- žloutky 3 ks z vajec natvrdo + 1 syrový
- citron 1 ks (jen kůra)
Piškot:
- vejce 5 ks
- cukr krupice 100 g
- mouka hladká 100 g
Sníh:
- bílky 5 ks
- cukr moučka 160 g
Foto: Pixabay
Dále:
- malinový (nebo jiný pikantní džem) asi 200 g
- cukr moučka na posypání
- hladká mouka na rozvalování těsta
- tuk a mouka na vyšší plech
Postup:
- Připravte linecké těsto smícháním všech surovin, uvařené žloutky do něj prolisujte. Rychle propracujte, utvořte váleček a dejte ho odpočinout do lednice na 1 hodinu.
- Vychlazené těsto rozválejte na velikost plechu a pomocí válečku ho na něj přeneste. Dejte předpéct do trouby vyhřáté na 175 °C asi na 15 minut, těsto by mělo jen při okrajích mírně zrůžovět.
- Předpečené těsto nechte chvilku vychladnout a pomažte ho džemem. Mezitím si připravte další vrstvy.
- Vyšlehejte vejce s cukrem do husté nadýchané pěny a opatrně po lžících do něj ručně zapracujte mouku.
- Ušlehejte tuhý sníh z bílků a cukru.
- Na džem naneste nejprve piškot a potom opatrně rozetřete sníh. Uhlaďte.
- Plech dejte znovu do trouby a pečte dalších 20 minut dozlatova.
- Vychladlý moučník pocukrujte a nakrájejte.
Recept s ořechy
Najdete jej často mezi vánočním cukrovím. Bývá s džemem i bez, piškot je vynechán a bílky se mohou vyšlehat do sněhu nebo ne. Varianta níže nepředpéká linecké těsto.
Ingredience:
Linecké těsto:
- hladká mouka 150 g
- máslo 150 g
- vejce 4 ks (žloutky a bílky zvlášť)
- cukr moučka 1 lžíce
- sůl špetka
Bílkové těsto:
- cukr krupice 180 g
- vanilkový cukr 1 ks
- ořechy vlašské mleté 180 g
Postup:
- Připravte linecké těsto a dejte odležet.
- Vyválejte jej a přeneste na vymazaný plech.
- Bílky ušlehejte s cukrem a lehce přimíchejte ořechy.
- Směs naneste na linecké těsto a dejte péct do trouby vyhřáté na 150 °C.
- Pečte asi 20 minut, až povrch zezlátne a vrchní vrstva je křupavá.
- Vychladlé rozkrájejte, můžete pocukrovat.
Zdroje: https://www.apetitonline.cz/recept/tatranske-rezy-s-orechy,, https://www.culinabotanica.cz/recepty/tatranske-rezy,, https://dobruchut.aktuality.sk/clanok/38074/tatranske-rezy/
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.