Sušené maso se hodí na jakýkoli výlet: Jak si ho připravit doma

Sušené maso

Milujete výlety do hor, dlouhé treky a pohodu, již vám nabízí krásná a nespoutaná příroda? Aby ne. Čistý vzduch, kouzelné scenérie, zajímavá zvířata a výhledy do okolí nepochybně stojí za to. Hodně důležitou roli u jakýchkoli výletů nepochybně hraje především energie. Pokud jí máte dostatek, vyjdete i tu nejvyšší horu a zavítáte i do nejvzdálenějšího kouta světa. Ano, velmi důležitou roli hraje především vydatná svačina. Ne každý si ovšem chce nosit v batohu spousty jídla. Jednak je poměrně těžké a jednak také časem ztrácí na kvalitě. Ideální volbu představuje sušené maso a jeho alternativy. My se právě na domácí sušení masa podíváme podrobněji a nabídneme i něco sušeného pro vegetariány.

Stačí vám kvalitní hovězí zadní či panenka a pár ingrediencí

Přesně tak, my jsme sušili obojí. Maso by mělo být minimálně blanité a čerstvé. Z ostatních ingrediencí na naložení masa jsme použili:

  • sójovou omáčku, zhruba 2 lžíce na jednu panenku,
  • worchester, několik kapek,
  • trochu soli,
  • trochu mletého česneku,
  • trochu pepře.

Postup naložení masa je jednoduchý

Maso je třeba nakrájet na velmi tenké plátky. Zbytek ingredienci si smícháme přímo v hrníčku nebo jiné nádobě a následně je do masa pořádně vetřeme. Tím pádem získá maso skvělou vůni a také chuť. Takto naložené maso pak zavakuujeme a necháme ve vakuu zhruba jeden den. Poté už můžeme sušit.

Sušené masoSušené maso: Foto Radek Štěpán 

Sušení masa

Maso sušíme v klasické sušičce na ovoce, a to při teplotě 70 stupňů Celsia. Kousky masa musí být rozprostřené na samotném sušicím roštu tak, aby se nedotýkaly. Doba sušení se pohybuje okolo 5 hodin. Ideální je maso kontrolovat a sledovat, zdali je už úplně vysušené. Když máme hotovo, vložíme maso do nějaké uzavíratelné dózy, ze které si můžeme vzít vždy pár kousků na výlet, abychom měli dostatek energie.

Hlíva ústřičná jako skvělá alternativa masa

Připravit si můžete také domácí jerky z hlívy ústřičné. Pro ty, kteří nekonzumují maso, jde o vynikající alternativu. Jerky z hlívy se nakládají v podstatě stejně s tím, že se přidají 2 lžíce medu. Suší se na 60 stupních Celsia mnohem delší dobu, a to kolem 8 až 10 hodin. Chuťově jsou skvělé.

Hlíva ústřičná před sušenímHlíva ústřičná před sušením: Foto Radek Štěpán

Jerky z hlívy ústřičné

Jerky z hlívy ústřičné: Foto Radek Štěpán

Zdroje info: Autor, https://www.nasezahrada.com/jak-na-domaci-susene-maso-jerky-jsme-pripravili-rychle-a-jednoduse/, https://www.nasezahrada.com/jak-pripravit-jerky-z-hlivy-ustricne-nic-sloziteho-a-vysledek-je-dokonaly/  

Sušené maso: Náhledové foto Radek Štěpán

Radek Štěpán

Cestování mě baví. V mnohých lokalitách jsem už byl a rád se s vámi podělím o své zážitky.