Specifika indické kuchyně aneb malý gastronomický slovníček pro všechny milovníky pálivé kuchyně
Specifika indické kuchyně – co byste o ní měli vědět. Jídlo v Indii je pro mnoho lidí neodmyslitelnou součástí každodenního života. Každý den se zde konají stovky tisíc tradičních ceremonií, slavností a festivalů, při kterých se konzumuje rozmanité a chutné jídlo.
Náboženské vyznání hraje v Indii při výběru jídla velkou roli. Hinduisté, muslimové, buddhisté a džinisté mají různá náboženská pravidla, což ovlivňuje i jejich jídelníček.
Jak je to s masem
Hinduisté se většinou vyhýbají masu a nejedí ani vajíčka. Věří, že konzumace masa brzdí fyzický a duševní rozvoj a odvádí pozornost od duchovního života. Na druhou stranu, mléčné výrobky se v hinduismu považují za pročišťující a důležitou součást stravy.
Foto: Pixabay
Muslimové naopak nejedí vepřové maso, protože je považováno za nečisté. Místo toho využívají hovězí, skopové, drůbež nebo ryby.
Buddhisté a džinisté se vyhýbají nejenom masu, ale i vajíčkům a mléčným produktům. Důvodem je zde víra, že každý živý tvor má své místo na zemi a že není správné brát si to, co nepatří nám. Zelenina, která roste pod zemí, se vyhýbají kvůli možnému zranění neviditelných tvorů, kteří v ní mohou žít.
A co dál?
Většina Indů tedy preferuje vegetariánskou stravu a maso je pro ně spíše výjimkou. Pokud jde o koření, indická kuchyně je velmi bohatá a různorodá. Kromě klasických koření, jako jsou kardamom, skořice, koriandr nebo kurkuma, se používají i exotické koření, jako je například asafoetida (pryskyřičná látka) nebo ajvan (semena kmínu).
V indické kuchyni se také používají různé druhy rýže, mouky a luštěnin. Oblíbeným jídlem je například dal (luštěniny vařené s kořením a kořenovou zeleninou), čapáti (placka z pšeničné mouky) nebo samósa (smažená taštička).
Zdroj: https://www.mundo.cz/indie/kuchyne, https://www.authenticworldfood.com/cz/exoticke-recepty/indie/kari-s-vejci.html
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.