Španělská jídla nejsou tak pikantní a další zajímavosti týkající se zdejších pokrmů

Paella marisco

Španělsko se bezesporu řadí mezi velmi oblíbené cíle spousty turistů. I našinec na mnohé destinace na Pyrenejském poloostrově nedá dopustit. Podívat se tady můžete na spousty zajímavostí. Hodně oblíbené je Katalánsko v čele s Barcelonou, nicméně není problém dostat se i na některý z ostrovů. Třeba na takovou Mallorcu. A co slunná Andalusie? Alternativ je bezesporu hodně, nicméně ještě před odjezdem se vyplatí podívat se na některé zajímavosti, které souvisí se zdejší kulturou. My se konkrétně zaměříme na taková, jež se týkají jídla.

Pozor na denní režim

Ten je pro ŠpanělskoŠpanělsko typický. Oběd se podává až ve 14 hodin, co je pro našince vcelku pozdní hodina. To samé se bezesporu týká také večeře. Tu jsou zvyklí v této zemi konzumovat až po 21 hodině. Důvod pro obojí je vcelku logický. V době, kdy panují vysoké teploty, se nikomu do jídla nějak výrazně nechce. Aktivní a poměrně čilí dokážou být obyvatelé Španělska velmi dlouho, klidně i do velmi pozdních nočních hodin.

Španělé si dají pivo spíše před jídlem

Ať už je vaším cílem BarcelonaBarcelona, Madrid, nebo jakákoli jiná destinace ve Španělsku, měli byste počítat s tím, že si můžete dopřát vcelku slušné pivo. Na přímořskou zemi opravdu ano. Španělé si ale dávají nejčastěji malé pivo, a to v době před jídlem. Objem sklenic bývá pouze 2,5 dl. Plechovky vyjdou objemově klasicky na 0,33 a 0,5 l. Nejznámější značkou piva je Mahou-San Miguel.

San MiguelPivo San Miguel: Foto Pixabay

Ostrost koření se ve Španělsku přeceňuje

Mnohé zájezdyzájezdy do Španělska se týkají gastro zážitků. Pokud máte rádi ostré a pikantní koření, v této zemi si moc nepochutnáte. Ano, různá koření stojí za to, ale s pálivostí se to tady vcelku přeceňuje. Hodně dobrou volbou jsou divoké brambory s kořeněnou omáčkou označované jako patatas bravas.

Paella jako velká tradice

Jasně, tato pochoutka z králičího a kuřecího masa stojí za to. Známá je také paellapaella marisco, jejíž nosnou součástí jsou mořské plody. Rýže, olivový olej a šafrán dávají tomuto jídlu zcela specifickou chuť.

PaellaPaella: Foto Pixabay

Zdroje info: https://www.cestolino.cz/magazin/d/20-zajimavych-faktu-o-spanelsku-o-kterych-jste-nemeli-ani-tuseni/
https://www.invia.cz/blog/znate-spanelsko-10-zajimavych-faktu-o-jedne-z-nejnavstevovanejsich-zemi-evropy/

Paella marisco: Náhledové foto Pixabay

Radek Štěpán

Cestování mě baví. V mnohých lokalitách jsem už byl a rád se s vámi podělím o své zážitky.