Skvosty estonské kuchyně – mnohé turistům zachutnají hned napoprvé, a mají tu i obdobu českého Míši
Estonsko je velmi zajímavou zemí. A to nejenom co do památek a přírody. Nabízí také nevšední gastronomické speciality. Vybrali jsme pro vás 6 kuriozit v estonské gastronomii, které prostě musíte ochutnat.
I marcipán je prý odtud
Tallinn je známý také jako rodiště marcipánu, i když si toto pojmenování přisvojuje i německý Lübeck. Historie říká, že se prodával již v roce 1695. Ovšem nikoli v obchodě ale v lékárně. Původně se vyráběl jako lék, ale dodnes je jeho receptura identická, i když už slouží jen na mlsání.
Jako český Míša – ale jmenuje se Kohuke
Máte rádi sladké? A ještě lépe zmražené? Pak si přijdete na své. Každý Estonec miluje tvaroh, a to nejlépe ještě zmražený, takže není divu, že tu mají i místní obdobu tvarohového Míši. Obvykle je jeho tvarohové jádro obklopeno čokoládovou nebo karamelovou polevou. Nanuk se jmenuje Kohuke a narodil se asi před 70 lety. V Muzeu mléčných výrobků v Imavere si ho můžeme vlastníma rukama také zkusit vyrobit.
Foto: Pixabay
Pro bylinky do přírody
Estonci od nepaměti využívají k jídlu a léčení místní rostliny. Zejména na jaře ze země vykukuje spousta rostlin bohatých na vitamíny. Například kopřiva, kterou známe i z českých luhů a hájů, je výborná proti únavě, má však také vysoký obsah vitamínu C, vápníku a draslíku. Čerstvý list prvosenky, která tu roste v hojném množství, obsahuje vitamín C.
Vypít se dá i vánoční strom
Jde tak trochu o kuriozitu, ale začátkem roku 2019 použila palírna Lahhentagge v Saaremaa 17metrový vánoční strom z městečka Kuressaare pro neočekávaný účel. Doslova ho totiž přepálila a proměnila tonik z borovice a kardamomu. A ten má dodnes úspěch.
Černý chléb jako žádný jiný
Chléb byl vždy běžnou součástí estonského stolu. Ve středověku pak bylo Estonsko dokonce proslulé exportem žita. Není tajemstvím, že Estoncům žijícím v exilu dnes většinou chybí pravý estonský černý chléb – a často ho dostávají alespoň poštou od příbuzných.
Zdroj: https://www.mundo.cz/estonsko/kuchyne
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.