Sirup z šeříku chutná opravdu perfektně – nesmíte ho však omylem zbavit jeho unikátního aroma díky triviální chybě
Sirup z šeříku: Když rozkvetou šeříky, všude to krásně voní a záplava bílých, růžových a fialových barev je pastva pro oči. Chcete-li si kousek té nádhery přinést domů, zjistíte, že šeříky brzy uvadnou. Také deštivé počasí dokáže tuto nádheru brzy ukončit. Nesmutněte, za rok rozkvetou znovu a komu je to dlouho, může si kousek té vůně uchovat třeba v láhvi se sirupem. Povíme, jak na to.
Natrhejte šeříky
Vyberte si stromek nebo keř v plném květu a co nejdál od automobilové dopravy a jiných zplodin. Natrhejte celé větvičky. Po příchodu domů je rozložte a nechte mírně zavadnout. Půjdou lépe otrhat kvítky a také se zbavíte hmyzu, který se v nich rád schovává. Rozhodně šeřík neoplachujte. Pak drobné voňavé hvězdičky oberte a naměřte po šálcích. Květy v šálku sklepněte, ale nemačkejte.
Na 4 hrnečky květů si připravte
- Bio citrón 1-2 ks nebo 1 malý sáček kyseliny citrónové (dr. Öetker)
- Cukr krupici bílý nebo třtinový 4 hrnky
- Vodu 4 hrnky
- Med 2 hrnky (nemusí být)
Foto: Pixabay
Vařte, teď!
- Cukr s vodou přiveďte k varu a míchejte, až se rozpustí.
- Přisypte šeříkové květy a nechte jen mírně bublat 15 minut.
- Hrnec odstavte, sirup nechte vychladnout a přesuňte do lednice, kde se bude louhovat 8-10 hodin. Průběžně ochutnávejte, jakmile budete zřetelně cítit šeříkové aroma, je hotový.
- Nyní ho znovu ohřejte, vmíchejte citrónovou šťávu nebo kyselinu (ta sirup konzervuje) a po případě med.
- Horký sirup přeceďte přes plátýnko nebo jemný cedník, květy vymačkejte. Pak jej slijte do vysterilizovaných lahví a dobře uzavřete.
- Uchovávejte v chladu a temnu, otevřenou láhev v lednici.
Vychytávky
- Z tmavých květů a bílého cukru bude mít sirup fialovou barvu.
- Přidáte-li třtinový cukr a ještě med, dostane krásné zlatavé zabarvení.
- Máte-li světlé květy a bílý cukr a barva je našedlá, přidejte během varu pár borůvek. Sirup bude levandulový.
- Limonádu připravíte přidáním perlivé vody, přidejte meduňku a kolečko citrónu, v sezóně i květy šeříku.
Zdroje: https://blog.decodoma.cz/vonavy-serikovy-sirup/, https://prima-receptar.cz/recept-na-serikovy-sirup/
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.