Seznámíme vás s jedinečnou tradicí zrání vína. Tajemství chuti vína spočívá v kvevri
Málokdo možná ví, že kolébkou vína, se nazývá země na východ od naší vlasti, a to Gruzie, která oplývá bohatými vinicemi. Kvevri jsou obrovské hliněné nádoby o objemu až 1 200 litrů, jejichž výroba sahá až do doby šesti tisíc let před naším letopočtem a sloužily k výrobě opojného nápoje. Následně gruzínský způsob výroby vína přečkal spoustu let, a dokonce má své pokračovatele!
Konkrétně se jedná o světový unikát, což ocenila i Světová banka. V důsledku toho poskytla dotační program na podporu vína v kvevri. Tradiční gruzínská technika výroby vína byla zapsána v roce 2013 na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva.
Tradice vinařství sahá do daleké historie
Klášterní komplex Gelati nacházející se v nádherné panenské přírodě směrem na severovýchod od centra Kutaisi byl založen v roce 1106. Po celá dlouhá léta sloužil jako intelektuální centrum, kde se snoubilo nejen náboženství, ale i kultura celé Gruzie. Akademie zaměstnávala spoustu slavných filozofů, vědců a teologů. Byly zde vyučovány předměty jako například aritmetika, hudba, rétorika, astronomie, teologie, a také vinařství a vinohradnictví.
V archeologických vykopávkách zde byly objeveny hliněné nádoby kvevri, ve kterých mniši nechávali zrát víno.
Foto: Pixabay
Kvevri přicházejí na svět pouze pod rukama zručných hrnčířů
Na kvevri je používána hlína z nedalekých hor, která je zpracovávána výhradně ručně. Hrnčíř nanáší trpělivě jednu vrstvu za druhou a upravuje je pomocí dřevěné špachtle. Přejímá tradice svých předků a pod jeho rukama vyrůstá postupně objemná nádoba, kterou následně vypaluje v peci, podle velikosti, až na 1200 stupňů C. Podle velikosti mohou vážit až dvě tuny!
Foto: Pixabay
Proč jsou kvevri tak důležité při výrobě vína?
Tyto nádoby, neuvěřitelné velikosti, k jejichž výrobě není použito moderních technologií, slouží dnes jako dekorace, avšak i při výrobě tradičního gruzínského vína. Hrozny se zpracují šlapáním a uloží do kvevri, jež jsou zakopány v zemi tak, aby byly pod úrovní podlahy. V důsledku toho v nich víno zraje a fermentuje. Při maceraci se uvolňuje mnohem méně látek ze slupek a víno tak dostává jemnější chuť. Traduje se, že se kvevri naplnily i při narození dítěte v rodině a slavnostně otevřeny v jeho svatební den.
Na závěr lze říci, že podle posledních archeologických výzkumů se může Gruzie pochlubit přívlastkem: Nejstarší tradice pěstování vinné révy ve světě!
Zdroje info: gruzie.com, kamsevydat.cz
Náhledové foto: Pixabay
V Čechách je krásně, tak proč někdy nevyrazit za hranice všedních dnů...?