Sannakji – jídlo, které vám uteče z talíře

sannakji

V Asii je k dostání celá řada podivných jídel – od polévek z ptačích hnízd až po několik týdnů nakládaná vejce s kachním zárodkem uvnitř. Ale pustili byste se do oběda, který se vám pokouší utéct z talíře? To je pálivá cestovatelská otázka…

Pokud si turista objedná v korejské nebo japonské restauraci sannakji (čtěte san-nakdži), nebude se nejspíš stačit divit. Na talíř dostane ještě živou chobotničku nebo její kroutící se části, které se před konzumací namáčí do sezamového oleje. Co na tom, že se čas od času nějaká příliš živá přísavka zachytí někde hluboko v krku a nebohý strávník se může i udusit.

Je libo kroutící se chapadla?

Sannakji je původně korejské jídlo. Baby chobotničky jsou těsně před servírování zbaveny chapadel, které se díky tomu na talíři ještě kroutí. Nejsou živá v pravém slova smyslu, pohyb mají na svědomí doznívající nervové impulsy (něco podobného můžete zažít i ve Francii, když si objednáte žabí stehýnka). V překladu jde o tzv. rychlé vaření – něco jako naše fastfoody. Jinak oblíbené pálivé omáčky se k tomuto jídlu téměř nepodávají – Korejci totiž nechtějí potlačit původní lahodnou chuť pokrmu. Tu prý navíc ještě dokonale vyzdvihne čerstvý zeleninový salát, běžně servírovaný jako příloha.

sannakji

Zdroj obrázku: commons.wikimedia.org

Příliš živá chobotnička

Ovšem nebyli by to Korejci (a Japonci tuto ideu později dovedli k dokonalosti), kdyby z již tak podivného jídla neudělali doslova adrenalinový zážitek. Jak to v praxi vypadá? Obsluha vám jednoduše donese dvě misky. V té menší je sezamový olej, v té větší louže vody s malou živou chobotničkou – nijak neupravenou. Váš úkol je jednoduchý – stačí namotat chobotničku na jídelní tyčinky, protáhnout ji olejem a pak ji pěkně živou a nejlépe najednou zkonzumovat. Neznalým turistům na pomoc s radostí přispěchá obsluha, která jídlo se zaječími úmysly patřičně umravní a odvážného hosta doslova nakrmí. Za odvahu jsou pak strávníci často odměněni sklenkou něčeho tvrdšího.

Zdroj náhledového obrázku: commons.wikimedia.org

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.