Ruská ruleta na japonský způsob: Rybu Fugu si jen tak někdo neobjedná

01_fugu

Mezi symboly Japonska nepatří jen elektronika, automobilky anebo silueta hory Fudži, stejně slavná je i japonská gastronomie. Japonské sushi si našlo cestu i na západ a sushi dnes u nás můžeme koupit v supermarketu stejně jako v mnoha dedikovaných restauracích. Za jednou japonskou specialitou je ale přece jen třeba do Japonska vycestovat. Jedná se samozřejmě o proslulou rybu Fugu, jejíž neodborná příprava může pro konzumenta znamenat smrt.

Večeře s adrenalinem

Ryba fugu – v překladu říční prase – je nenápadným živočichem, který se planktonem a drobnými korýši. Velmi zajímavý a specifický je u této ryby způsob obrany proti predátorům. Ve svém těle, konkrétně v játrech a pohlavních orgánech, má totiž jed s vědeckým názvem tetrodotoxin, který je silnější než kyanid. Na jeho přítomnost ve svém těle upozorňuje zvětšením objemu svého těla.

Proti dravým rybám tato taktika funguje dobře, člověka ale jedem ryba fugu neodradila. V Japonsku je její maso servírované dušené či grilované, typicky se speciální omáčkou terijaki, vrcholnou pochoutkou, za níž jsou gurmáni ochotni platit v přepočtu tisíce korun. Díky zmíněnému jedu je třeba nesmírné opatrnosti při přípravě jídel z ryby fugu. Na jed totiž neexistuje protilátka a pokud by kuchař neodstranil všechny části obsahující toxin, výsledkem budou silné křeče a následná smrt jedlíka.

02_Tokyo

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Elita mezi kuchaři

Připravovat rybu fugu mohou pouze kuchaři, kteří prošli náročným výcvikem. I tak ale každoročně při konzumaci fugu v Japonsku několik lidí zemře. Je ale třeba přiznat, že v naprosté většině se jedná o amatéry, kteří se rozhodli připravit si fugu svépomocí.

Romantika se ale začíná vytrácet i z konzumace fugu. V posledních letech byl totiž v Japonsku povolen prodej fugu v instantní podobě, tj.ryb, které byly zpracovány jinde než v restauraci, kde si je zákazník objedná. Mnoho kuchařů, kteří tréninku věnovali mnoho času a peněz se tak cítí zrazeni.

Ryba fugu nicméně stále zůstává japonskou specialitou, která je jedním ze symbolů země. Objednat si jí v restauraci chce nicméně velkou kuráž!

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com