Rosolje – delikatesa z červené řepy z Estonska

Rosolje: Červená řepa se považuje za velmi zdravou zeleninu a u nás je navíc velmi snadno dostupná. Přesto se na našich talířích neobjevuje příliš často a když, tak většinou nakládaná. V Estonsku, odkud rosolje pochází, je tomu naopak, protože rosolje neboli salát z červené řepy se tam považuje za základ jídelníčku a národní jídlo.

Co se skrývá v rosolje

Jako každé národní jídlo má i tento salát mnoho variací a bezmála v každé rodině mají svůj recept, který považují za nejlepší. Základem je samozřejmě červená řepa, dále brambory a sledě, většinou vajíčko. Další ingredience jsou variabilní, od vařeného či pečeného masa, uzeniny až po cibuli či nakládanou zeleninu. Všechny suroviny se poté spojí dresinkem z majonézy nebo zakysané smetany, ochucené hořčicí, pepřem, solí i křenem.

Foto: Pixabay

Chutná či nechutná

Různé variace rosolje nemusí chutnat všem a pokud si jej dáte poprvé přímo v Estonsku, záleží, co dostanete zrovna na talíř. Tak můžete být nadšení nebo už nechtít tento salát nikdy jíst. Připravíte-li si salát doma, takové nebezpečí nehrozí. Dejte si do něj, co máte rádi a připravte si rosolje na míru. Pro inspiraci uvádíme recept:

Rosolje s jablkem a okurkami

Ingredience:

  • uvařená červená řepa 500 g
  • uvařené brambory ve slupce 500 g
  • vejce uvařená natvrdo 3 ks
  • červená cibule 1 ks
  • nakládané okurky 100 g
  • zelené jablko 1 ks
  • nasolené sledě 260 g
  • majonéza 100 ml
  • zakysaná smetana 100 ml
  • hořčice 1 lžíce
  • křen strouhaný 1 lžíce
  • sůl
  • sekaná petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Vychladlé brambory a řepu oloupejte a nakrájejte do velké mísy na kostičky. Rovněž tak jablko a okurky.
  2. Nadrobno nakrájejte cibuli a sledě a přidejte do mísy.
  3. V menší misce smíchejte majonézu a zakysanku, přidejte hořčici a křen.
  4. Salát promíchejte s dresinkem, ochutnejte a případně dosolte.
  5. Dejte jej odležet a vychladit do lednice asi na půl hodiny.
  6. Mezitím oloupejte vejce a přepulte je. Petrželku nasekejte.
  7. Při podávání salát ozdobte vejci a petrželkou.

 

Zdroj: https://www.cestovinky.cz/clanek/estonskou-gastronomii-ovlada-rosolje-vymazleny-salat-z-cervene-repy, https://cesta.studiumvevrope.eu/s/4075/77001-Chute-Evropy/4067008-Estonsko-Estonsky-salat.htm

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.