Punčové řezy jako z cukrárny – připravte si je doma podle osvědčeného receptu předávaného v rodině po generace
Punčové řezy jako z cukrárny: Punčový řez neboli „punčák“ byl jedním ze zákusků, který se objevoval v cukrárnách nejčastěji. Byl krásně barevný, sladký a šťavnatý s „ledovou polevou“, milovali jej dospělí i děti. Pro slavnostní příležitosti se dal dokonce objednat punčový dort, zdobený krémem. No, kde jsou ty časy. V některých podnicích s klasickými zákusky punčový řez ještě objevíte, ale většinou aby ho pohledal. Jestli po něm také smutníte a nebo chcete vyzkoušet něco nového (či spíše znovuobjeveného), pusťte se do něj s námi, není to zase tak složité.
Punčové řezy a něco o nich
Punčové řezy jsou tradiční český dezert, který se skládá z vrstev piškotového těsta a krému. Název „punčový“ pochází od přísady do krému, kterou je rumový nebo punčový sirup. Tento sirup dodává dezertu výraznou a charakteristickou chuť.
Piškotové těsto se obvykle připravuje z vaječných žloutků, cukru, mouky a sněhu z bílků. Těsto se peče ve formě na plech a po vychladnutí se nakrájí na tenké plátky. A jak vypadá recept, který se zaručeně povede a chutná přesně tak, jak má?
Punčové řezy jako z cukrárny Foto: Pixabay
Punčové řezy – osvědčený recept
Ingredience
Těsto:
- 10 vajec
- 300 g cukru krupice
- 260 g polohrubé mouky
- 10 lžic teplé vody
- 1 vanilkový cukr
- ½ lžičky kypřícího prášku
- růžové a červené nebo žluté potravinářské barvivo
- rybízová nebo malinová zavařenina na potření
Punčový rozvar:
- 100 ml vody
- 45 g cukru krupice
- 10 ml punče (i více)
- 1 velký pomeranč – šťáva
Poleva:
- 300 g moučkového cukru
- 5 lžic horké vody
- 2 lžíce šťávy z citrónu
- 1 lžíce oleje (aby poleva nepopraskala)
- trochu rozpuštěné čokolády
Dále potřebujete:
- čtvercovou formu o hraně 22 cm 1-2 kusy
- pečící papír
- strunu na řezání dortu
Postup:
- Pokud máte 2 formy a horkovzdušnou troubu, do které se vejdou obě naráz, můžete těsto udělat najednou. Jinak si rozdělte suroviny na 2 poloviny a upečte nebarvenou a barvenou část zvlášť.
- Oddělte žloutky od bílků. Mouku prosejte s kypřícím práškem. Žloutky vyšlehejte s větší částí cukru a vodou do lehké pěny. Bílky se zbývajícím cukrem a vanilkovým cukrem vyšlehejte do tuha.
- Sníh zasypávejte moukou a postupně vmíchejte do žloutků. Polovinu těsta vlijte do pečícím papírem vyložené formy.
- Druhou polovinu těsta rozdělte ještě na půl. Do jedné části vmíchejte růžové barvivo, do druhé červené nebo žluté či jiné. Každé těsto nalijte na polovinu formy (lijte od vnější části, těsta se uprostřed spojí).
- Formy vložte do trouby vyhřáté na 175-180 °C a pečte 15-20 minut.
- Mezitím si připravte rozvar na prolití. Vodu s cukrem přiveďte k varu, až se cukr rozpustí. Do zchladlého přidejte punč dle chuti a pomerančovou šťávu.
- Mírně vychladlé pláty vyklopte a jednou prokrojte, nejlépe dortovou strunou.
- Obě nebarvené části piškotu namažte marmeládou.
- Na natřený plát položte jeden barevný a důkladně prolijte polovinou rozvaru. Přiložte druhý barevný plát, ale obráceně, aby na sobě neležely stejné barvy. I ten nechte nasáknout rozvarem. Nakonec přidejte poslední piškot, marmeládou dolů.
- Řezy přikryjte pečícím papírem, zatižte a nechte v chladu prosáknout do druhého dne.
- Připravte polevu rozmícháním cukru v horké vodě, přidejte ostatní ingredience a řezy polijte.
- Po zaschnutí bílou polevu dozdobte rozehřátou čokoládou.
- Řezy rozdělte na polovinu podélně se švem barevných plátů, tak aby vynikly barevné pruhy. Nakrájejte je na úzké řezy.
Zdroj: https://fresh.iprima.cz/puncovy-dort, https://www.prozeny.cz/clanek/domaci-puncak-jako-z-cukrarny-70868, https://www.toprecepty.cz/recept/61373-jednoduche-puncove-rezy/, https://www.youtube.com/watch?v=g5W_WCuXX7g,
Punčové řezy jako z cukrárny Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.