První ugrilovaný steak, před jehož přípravou nezemřela kráva

Maso

Milujete maso a je vám líto zvířat, která si dáváte? Nebo spíše maso odmítáte s tím, že nebudete ubližovat žádnému živému tvoru? Tak jako tak se tyto spojitosti zdají být logické. Přitom je lze úspěšně vyvrátit. Dát si totiž lze i maso, které nebylo získáno zabitím zvířete. Jedná se o steak, který vypěstovali vědci prostřednictvím biotisku. Chutná skvěle a od klasického steaku byste ho rozeznali jen velmi těžko. Laboratorní maso, které pochází od izraelských vědců, by se mělo pěstovat i ve vesmíru.  

Steaky z inkubátoru

Zapomeňte na klasickou hovězí farmu. Tady se zvyšuje váha samotných plátků masa, nikoli zvířat.Vědci z izraelské společnosti Aleph Farms ve spolupráci s institutem Technion vyrobili biftek, který je sice chuťově relativně shodný s tím klasickým, nicméně vznikl jinak. Inkubátor je místem, jež nápadně připomíná 3D tiskárnu. Konkrétně jde o rib eye steak, tedy velmi oblíbenou část hovězího předního masa.

Grilované maso

Grilované maso: Foto Pixabay

Biotisk zvládne vyrobit jakékoli maso

Prostřednictvím této technologie bude podle jejich autorů možné vytisknout jakýkoli durh masa. Jeho prodej byl schválen v Singapuru a počítá se s rostoucí poptávkou po něm. Společnost Aleph Farms hodlá masovou náhražku vyrábět také pro budoucí kolonizátory Marsu či Měsíce.   

Krávy

Krávy: Foto Pixabay

Ušetříme přírodě

Umělé maso by mělo pomoct k záchraně přírody. Spotřeba klasického masa totiž kvůli zvyšujícímu se počtu obyvatel logicky roste. Mnohdy jde o růst raketový a farmy zkrátka nedokážou pokrýt takovouto extrémní poptávku. Samozřejmě dochází k odlesňován ploch a vytváření dalších pastvin.

Zdroje info: https://vedator.org/2019/10/biotisknute-maso-dorazilo-na-mezinarodni-vesmirnou-stanici/
https://phys.org/news/2019-10-artificial-meat-space-supermarket.html

Maso: Náhledové foto Pixabay

Radek Štěpán

Cestování mě baví. V mnohých lokalitách jsem už byl a rád se s vámi podělím o své zážitky.