První recepty pro grilování – přátele oslní nápadité recepty s kopřivami i netradiční maso
První recepty pro grilování: Sluníčko začíná konečně hřát a dny se prodlužují. To mnohé z nás láká na první jarní grilovačku, po dlouhé zimě už se nemůžeme dočkat. Ale jarní slunce je zrádné a jakmile zajde, citelně se ochladí. Proto je lepší grilovat rychle, abychom si nepřivodili nějaký ten „moribundus“. Na jaře se také mnozí z nás snaží o detoxikaci organizmu, a tak přijdou vhod svěží lehké recepty, nejlépe s čerstvými bylinkami a první jarní zeleninou.
Co vybrat na první grilovačku
Nejvhodnějším masem je kuřecí, krůtí, jehněčí nebo ryby. Maso je rychle hotové a sluší mu marináda s čerstvých bylinek. Jako přílohu zvolíme první jarní zeleninu A jako dezert třeba grilované jahody nebo pozdní jablíčka.
Bylinky v hlavní roli
Kromě marinády používáme bylinky, kde jen to jde. Například do lehkých jogurtových dresinků nebo do pesta ke grilovaným pokrmům. Také je přimícháme do masových směsí třeba na burger.
Bylinková marináda na maso
- olivový olej s nevýraznou chutí
- hrst medvědího česneku, petrželky a tymiánu
- 1 stroužek česneku
- kůru a šťávu z 1 citrónu
- cukr, sůl a pepř
- 1 chilli paprička (volitelné)
Tato marináda je vhodná na kuřecí a krůtí maso, zeleninu i houby. Na jehněčí přidáme více česneku. Marinujeme přes noc, zbytkem marinády potíráme maso.
Bylinková marináda na ryby
- olej dle potřeby
- hrst čerstvého tymiánu
- několik lístků máty
- citrónová šťáva
- špetka kmínu a soli
Ryby jsou hotové poměrně brzy, zvláště filety. Pokud se bojíme otáčení a rozpadnutí, grilujeme ve speciálním roštu.
První recepty pro grilování – na co pozvat přátele, když pořádáte úplně první letošní grilovačku Foto: Pixabay
Jogurtová marináda na kuře a krůtu
- 250 ml bílého jogurtu
- 2 hrsti nasekaných bylinek dle výběru ( např. medvědí česnek, kopřivy, petrželka nebo šalvěj, rozmarýn, tyminán a saturejka)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
Maso namočíme do marinády přes noc, před grilováním je otřeme papírovou utěrkou. I prsíčka budou po koupeli v této marinádě šťavnatá.
Grilovaná jarní zelenina
Jarní cibulky celé potřeme olejem se solí a česnekem a ogrilujeme, rovněž tak svazek medvědího česneku. Chřestu stačí jen pár kapek olivového oleje. Bílý chřest nejprve oloupeme a povaříme 2 minutky ve vodě. Zelenému pouze odlomíme tužší konce. Jarní salát, pokud možno pevnější hlavičku, rozkrojíme napůl, osolíme, zakápneme olejem a citrónem a rychle ogrilujeme.
Burger s kopřivou
- 400 g mletého krůtího masa
- 200 g mletého tučnějšího vepřového masa
- 4 hrsti spařených a nasekaných kopřiv
- sůl, pepř
Vše smícháme a vytvarujeme 4 burgery. Vkládáme do opečených housek spolu s bylinkovým dresinkem, nasekanou jarní cibulkou a salátem.
Jahody nebo jablka na grilu
Ovoce grilujeme v misce, protože se částečně rozpadne. Na jahody přidáme trochu medu nebo cukru, krásně zkaramelizují. Podáváme s balzamikem a šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou. Jablka oloupeme, nakrájíme na menší kousky a zakapeme citrónovou šťávou. Posypeme skořicovým cukrem a rovněž necháme na grilu zkaramelizovat. Jsou skvělá jen tak, ale šlehačka nebo zmrzlina jim dodají šmrnc.
Zdroje: https://fresh.iprima.cz/jak-na-to/jarni-grilovacka-dejte-prostor-svezim-a-neotrelym-chutim, https://www.vseprogril.cz/magazin/5-1-tip-pro-jarni-grilovani/, https://www.toprecepty.cz/recept/35467-kureci-maso-v-jogurtovo-bylinkove-marinade-se-zdravou-ryzi/, https://www.nagrilu.cz/2008/05/06/grilovani-jogurtova-marinada-s-bylinkami/, https://www.bylinky.eu/bylinkove-marinady-zaklad-grilovani-pro-gurmany.html
První recepty pro grilování – na co pozvat přátele, když pořádáte úplně první letošní grilovačku Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.