Proč se sendviči říká sendvič – oblíbený mýtus je podle všeho jen nesmyslnou pověrou. Jak je to doopravdy?

Sendvič (anglicky sandwich) zná jistě každý. Dva plátky chleba, mezi kterými je nějaká dobrá náplň, nejčastěji plátek masa a sýra, doplněný zeleninou, někdy je také plněný dobrou pomazánkou. Jednoduché, ale prosté.

Pokud je sendvič správně připravený, na jeho konzumaci potřebujete jen jednu ruku, neušpiníte se a jednoduše se přepravuje. Je to tedy jídlo vhodné na rychlý oběd, jako svačina do školy či na výlet. V Anglii se tradičně podávají minisendviče k čaji o páté, ikonické jsou ty okurkové.

Proč sendvič

Plátek masa mezi dvěma chleby konzumovali lidé z nižších vrstev již od doby, kdy bylo vynalezeno něco jako chléb. Dříve to byly spíše placky a zpočátku bylo zvykem plátky nebo kousky masa do nich zabalit. Nebyly totiž klasické příbory jako teď a jídlo se na plackách kolikrát i podávalo. Když vznikl klasický chleba, který se dal krájet na plátky, náplň se ocitla mezi nimi. O nižší vrstvě však nikdo nepíše, a tak se sendviči říká sendvič podle příslušníka anglické šlechty Johna Montagu, čtvrtého hraběte ze Sandwiche.

Foto: Pixabay

Rebel Sandwich

První zmínka o sendviči pochází z roku 1762, a to v díle britského historika Edwarda Gibbona. Ten v něm vyprávěl historku o hraběti Sandwichovi, který byl vášnivým hráčem karet. Vydržel u nich celé hodiny a nechtěl hru přerušovat ani na jídlo. Proto nařídil svému personálu, aby mu připravili něco do jedné ruky. Přinesli mu dva plátky opečeného chleba s uprostřed vloženým plátkem masa. Ostatní hráči ho prý napodobili a žádali „totéž co Sandwich“.

Je to pravda? Spíše ne

Tato story zřejmě nezakládá na pravdě, protože John Montagu byl velmi vytíženým a důležitým úředníkem u dvora. Potřeba jednoduchého jídla tak vznikla spíše kvůli nedostatku času na klasický oběd. Přesto zmínka o tom, že příslušník šlechty jedl jídlo rukama, byla velmi pobuřující, toto patřilo jen nižší vrstvě. Hrabě však měl rád nekonvenčnost, výstřednosti a nebál se porušovat pravidla. A tak jeho jméno skloňujeme dodnes.

Recept na sendvič s tuňákem

A co takhle si jeden sendvič připravit doma? Máme recept na jeden osvědčený.

Suroviny:

  • 2 plátky chleba (např. toastový chléb)
  • 1 konzerva tuňáka v olivovém oleji
  • 1 stroužek česneku
  • 1/4 cibule
  • 2 lžíce majonézy
  • 1/2 lžičky hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Salátové lístky nebo rukola

Postup:

  • Rozmačkejte stroužek česneku a nakrájejte cibuli na malé kousky.
  • Smíchejte tuňáka s olivovým olejem, nakrájenou cibulí, česnekem, majonézou, hořčicí a citronovou šťávou. Přidejte sůl a pepř podle chuti a důkladně promíchejte.
  • Namažte plátek chleba a přidejte salátové lístky nebo rukolu.
  • Nalijte na ně olivový olej (nemusí být) a přidejte trochu soli a pepře.
  • Položte druhý plátek chleba na vrch a celý sendvič opatrně stlačte.
  • Pokud máte rádi teplé sendviče, můžete sendvič opéct na pánvi nebo v toustovači, dokud není chleba zlatavě hnědý a křupavý.

Zdroje: https://www.stoplusjednicka.cz/kde-se-vzal-srapnel-sendvic-nebo-treba-bojkot-jmena-slavnych-ktera-prezila-veky, https://cs.wikipedia.org/wiki/Sendvi%C4%8D, https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-pred-250-lety-si-hrabe-sandwich-dal-prvni-sendvic-154403

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.