Proč se sendviči říká sendvič – oblíbený mýtus je podle všeho jen nesmyslnou pověrou. Jak je to doopravdy?
Sendvič (anglicky sandwich) zná jistě každý. Dva plátky chleba, mezi kterými je nějaká dobrá náplň, nejčastěji plátek masa a sýra, doplněný zeleninou, někdy je také plněný dobrou pomazánkou. Jednoduché, ale prosté.
Pokud je sendvič správně připravený, na jeho konzumaci potřebujete jen jednu ruku, neušpiníte se a jednoduše se přepravuje. Je to tedy jídlo vhodné na rychlý oběd, jako svačina do školy či na výlet. V Anglii se tradičně podávají minisendviče k čaji o páté, ikonické jsou ty okurkové.
Proč sendvič
Plátek masa mezi dvěma chleby konzumovali lidé z nižších vrstev již od doby, kdy bylo vynalezeno něco jako chléb. Dříve to byly spíše placky a zpočátku bylo zvykem plátky nebo kousky masa do nich zabalit. Nebyly totiž klasické příbory jako teď a jídlo se na plackách kolikrát i podávalo. Když vznikl klasický chleba, který se dal krájet na plátky, náplň se ocitla mezi nimi. O nižší vrstvě však nikdo nepíše, a tak se sendviči říká sendvič podle příslušníka anglické šlechty Johna Montagu, čtvrtého hraběte ze Sandwiche.
Foto: Pixabay
Rebel Sandwich
První zmínka o sendviči pochází z roku 1762, a to v díle britského historika Edwarda Gibbona. Ten v něm vyprávěl historku o hraběti Sandwichovi, který byl vášnivým hráčem karet. Vydržel u nich celé hodiny a nechtěl hru přerušovat ani na jídlo. Proto nařídil svému personálu, aby mu připravili něco do jedné ruky. Přinesli mu dva plátky opečeného chleba s uprostřed vloženým plátkem masa. Ostatní hráči ho prý napodobili a žádali „totéž co Sandwich“.
Je to pravda? Spíše ne
Tato story zřejmě nezakládá na pravdě, protože John Montagu byl velmi vytíženým a důležitým úředníkem u dvora. Potřeba jednoduchého jídla tak vznikla spíše kvůli nedostatku času na klasický oběd. Přesto zmínka o tom, že příslušník šlechty jedl jídlo rukama, byla velmi pobuřující, toto patřilo jen nižší vrstvě. Hrabě však měl rád nekonvenčnost, výstřednosti a nebál se porušovat pravidla. A tak jeho jméno skloňujeme dodnes.
Recept na sendvič s tuňákem
A co takhle si jeden sendvič připravit doma? Máme recept na jeden osvědčený.
Suroviny:
- 2 plátky chleba (např. toastový chléb)
- 1 konzerva tuňáka v olivovém oleji
- 1 stroužek česneku
- 1/4 cibule
- 2 lžíce majonézy
- 1/2 lžičky hořčice
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Salátové lístky nebo rukola
Postup:
- Rozmačkejte stroužek česneku a nakrájejte cibuli na malé kousky.
- Smíchejte tuňáka s olivovým olejem, nakrájenou cibulí, česnekem, majonézou, hořčicí a citronovou šťávou. Přidejte sůl a pepř podle chuti a důkladně promíchejte.
- Namažte plátek chleba a přidejte salátové lístky nebo rukolu.
- Nalijte na ně olivový olej (nemusí být) a přidejte trochu soli a pepře.
- Položte druhý plátek chleba na vrch a celý sendvič opatrně stlačte.
- Pokud máte rádi teplé sendviče, můžete sendvič opéct na pánvi nebo v toustovači, dokud není chleba zlatavě hnědý a křupavý.
Zdroje: https://www.stoplusjednicka.cz/kde-se-vzal-srapnel-sendvic-nebo-treba-bojkot-jmena-slavnych-ktera-prezila-veky, https://cs.wikipedia.org/wiki/Sendvi%C4%8D, https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-pred-250-lety-si-hrabe-sandwich-dal-prvni-sendvic-154403
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.