Pražmo a pučálka – jak dobře znáte jídla, která se tradičně vážou k Velikonocům?

Pražmo a pučálka: K Velikonocům se váží nejen různé zvyky a pověry, ale také tradiční jídla, z nichž některá se připravují téměř v každé domácnosti, jako třeba jidáše, mazanec, beránek nebo velikonoční hlavička. Jiná ale upadla téměř v zapomnění, což je škoda, protože se většinou jedná o jídla zdravá a chutná. Zkusme si letos některá připravit.

Mezi velmi zajímavá jídla patří i pražmo a pučálka. Jak se připravují a co byste o nich ještě určitě měli vědět?

Pražmo

Jedná se o naklíčené obilky opražené na pánvi, nejčastěji pšeničné. Toto jídlo se podávalo druhou postní neděli před Velikonocemi.

Ingredience:

  • pšeničná zrna 500 g
  • zelí hlávkové 200 g
  • cibule 1 ks
  • kmín ½ lžičky
  • sůl

Postup:

  1. Nejprve naklíčíme pšenici: Zrnka přebereme, vyřadíme polámaná, opláchneme a zalijeme vodou asi 2 cm nad pšenici. Necháme 24 hodin stát, pak vodu slijeme, zrna zalijeme čerstvou, za dalších 12 hodin znovu zopakujeme a pak ještě jednou. Vodu slijeme a necháme stát, až pšenice začne klíčit. Trvá to 12-14 hodin.
  2. Naklíčenou pšenici opečeme za občasného promíchání nasucho na pánvi. Nakrájíme cibuli a zelí nadrobno a na cedníku spaříme horkou vodou. Pak vše orestujeme na druhé pánvi doměkka.
  3. Obsah obou pánví promícháme a ochutíme kmínem a solí.

Pražmo a pučálka – jak dobře znáte jídla, která se tradičně vážou k Velikonocům? Foto: Pixabay

Pučálka neboli pálenec

Opražený naklíčený hrách připravený na sladko nebo na slano se jídával většinou na třetí postní neděli.

Ingredience:

  • hrách celý, neloupaný 100 g
  • máslo 2 vrchovaté lžíce
  • sůl a pepř nebo cukr a hrozinky

Postup:

  1. Naklíčíme hrách: Přebereme jej, necháme jen celá neporušená zrna, pak propláchneme a zalijeme dvojnásobným množstvím vody. Přikryjeme a necháme 24 hodin stát. Pak vodu slijeme, hrách propláchneme a vrátíme do sklenice. Již bez vody necháme klíčit zakryté potravinovou fóĺií s propíchanými dírkami dalších 24 hodin. Třetí den by se již měly objevit klíčky. Můžeme už připravit pučálku nebo ještě jednou propláchneme a necháme dál klíčit.
  2. Na pánvi rozpustíme máslo a vsypeme vyklíčený hrách, osolíme špetkou soli a opékáme asi 3-5 minut, až hrášek změkne a zesládne. Pánví jen potřásáme. Hotový hrášek lehce křupe. Na míse ho dosolíme a opepříme, nebo přidáme cukr a hrozinky.

 

Zdroje: https://www.mamincinyrecepty.cz/lusteniny-a-obiloviny/sumajstr, https://www.kucharkaprodceru.cz/pucalka-neboli-palenec/,, https://www.ceskatelevize.cz/porady/10614805433-herbar/7081-recepty/4805-prazmo/, https://hradec.rozhlas.cz/velikonocni-recepty-sefkuchare-radka-palky-aneb-tradice-pripravovana-s-laskou-a-8718451/2

Pražmo a pučálka – jak dobře znáte jídla, která se tradičně vážou k Velikonocům? Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.