Pravý pumprnikl – ochutnejte luxusní hradecký perník, který byl později vytlačen známějším pardubickým. O spravedlnosti se rozhodně mluvit nedalo
Pravý pumprnikl – ochutnejte luxusní hradecký perník, který byl později vytlačen známějším pardubickým: Perník není pouze pardubickou doménou, i když pardubický medový perník je známý pojem. Perníky mají tradici také na Hradecku, kde se jim říkalo pumprnikl. Jméno vzniklo zřejmě z německého pumpernickel, což je tmavý chléb z černé mouky. Český pumprnikl má také tmavou barvu, a to díky sirobu nebo karamelu. Med nebyl základní součástí, i když do některých receptů se přidával. Tím se liší pumprnikl od klasického perníku. Máte-li chuť si upéct něco nevšedního, slaďoučkého a voňavého, níže uvádíme recept.
Historie na Hradecku
Podle jedné z hradeckých pověstí se pumprnikl poprvé pekl na počest návštěvy Karla IV. Roku 1344. První písemná zmínka o pumprniklu je ale až v kuchařské knize ze 17. století. Pekl se nejdříve jen při slavnostních příležitostech, později se stal běžnou pochoutkou. Pumprnikl v různých podobách dělaly ještě naše babičky či prababičky, někde se mu říkalo i pumprník. Tradice v domácnostech však postupně vymizela a nyní žije jen na jarmarcích a trzích, kde si jej můžete v Hradci Králové i jeho okolí zakoupit.
Foto: Pixabay
Pumprnikl v Krkonoších
Kniha Jiřího Marholda Krkonošská kuchařka zmiňuje, že ve 14. století se na horách (Krkonoše a Podkrkonoší) pekla řada různých druhů perníků. Nicméně pumprnikl se začal péct na Vysocku v Královéhradeckém kraji od roku 1849 a ještě v nedávné minulosti byl znám podobně jako pardubický perník. V současné době tradici oživili na Benecku v Libereckém kraji, firma Pumprnikl peče tuto dobrotu v podobě malých kulatých slepovaných bonbonů pod názvem Pumprnikl – perník z Krkonoš (jedlý suvenýr z Krkonoš).
Hradecký pumprnikl s medem
Ingredience:
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g tmavého cukru
- 200 g medu
- 3 vejce
- 70 g kandované citrónové kůry
- po 1 lžičce prášku do pečiva a jedlé sody
- po ½ lžičce skořice a zázvoru
- špetka hřebíčku a nového koření
Postup:
- Vyšlehejte vejce s cukrem a medem, přidejte koření a kůru.
- Do mísy prosijte mouku s práškem a sodou, vmíchejte tekuté suroviny.
- Těsto přendejte na malý pekáček s pečícím papírem.
- Pečte na 180 °C asi 20 minut.
- Nechte lehce vychladnout a servírujte čerstvý.
…a bez medu
Ingredience:
- 500 g cukru krupice
- 600 g hladké mouky
- 3 vejce
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru
- 6 g mletého hřebíčku
- 30 g mleté skořice
- 25 g kandované citrónové kůry
- 125 g mletých mandlí
- 15 g prášku do pečiva
Postup:
- Cukr nechte v kastrolu se silnějším dnem rozpustit a zhnědnout na karamel. Vařte na střední teplotu opatrně, abyste ho nespálili.
- Po zchladnutí do cukru vmíchejte mouku. Těsto nechte nejméně 12 hodin odpočinout.
- Poté zapracujte vejce a ostatní suroviny.
- Těsto rozválejte na obdélník a přeneste na plech vysypaný moukou.
- Pečte na 200 °C asi 15 minut.
- Upečený pumprnikl nakrájejte na kousky a polijte jej polevou nebo potřete povidly či marmeládou.
Zdroje: https://www.akcniceny.cz/magazin/vyzkousejte-si-tuto-mistni-delikatesu-pravy-hradecky-pumprnikl/, https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/pumprnikl-pernik-recept.html, https://www.hkregion.cz/dr-cs/100744-pravy-pumprnikl-k-caji.html, https://www.pumprnikl.cz/, https://www.kudyznudy.cz/aktivity/pumprnikl-pernik-z-krkonos
Pravý pumprnikl – ochutnejte luxusní hradecký perník, který byl později vytlačen známějším pardubickým Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.