Posvátný strom Keltů jeřáb chrání, zdobí i léčí – a je jedno, na který narazíte
Posvátný strom Keltů jeřáb chrání, zdobí i léčí – a je jedno, na který narazíte. Je podzim a červené jeřabiny na nás svítí podél cest i na okrajích lesů. Je to krásný pohled a milovníky přírody u srdce zahřeje, že budou mít ptáčci v zimě co jíst. Málokdo ale ví, že červené jeřabiny jeřábu ptačího jsou jedlé i pro člověka, pravda, po tepelné úpravě. Syrové plody obsahují kyselinu parasorbinovou, která při větším množství způsobuje žaludeční potíže drážděním sliznic.
Jedlý či nejedlý
Jeřábů je vlastně mnoho druhů a všechny jsou jedlé, některé jsou však hodně trpké a tak se ke konzumaci příliš nehodí. Poznávání sladších druhů podle listů je sporné, tím, že se jeřáby různě kříží a zplaňují, ozubení listů bývá různé, lepší je kuličku ochutnat. Pokud je příliš hořká a trpká, nebude z ní dobrý džem, ale léčivé účinky má stejné. Sladkoplodé plody mají také naspodu hvězdičku, kdežto ty trpké křížek. Nejběžnějším sbíraným druhem je jeřáb obecný, zvaný též ptačí, který je kyselý se stopou hořkosti. Jeho varianta jeřáb obecný moravský sladkoplodý má sladkokyselou chuť bez hořké chuti.
Zdravá jeřabina
Plody jeřabiny obsahují mnoho cenných látek pro zdraví člověka. Obsahují vysoké procento vitamínu C a také rutin, který snižuje cholesterol a zpevňuje cévní stěny. Jeřabiny léčí také močové ústrojí a pomáhají rozpouštět písek v močových cestách. Výborné jsou na léčení potíží s hlasovým ústrojím, při chrapotu, zánětu hlasivek a podobně. Léčí vysoký krevní tlak a také pomáhají při problémech se štítnou žlázou. Obsahují také sladidlo sorbitol, které se využívá jako náhražka cukru pro diabetiky. Sušené jeřabiny působí proti průjmu, jinak má spíše projímavé účinky.
Foto: Pixabay
Doba sklizně
Jeřabinky dozrávají koncem srpna, ale lepší je se sklizní počkat alespoň do poloviny září. Čím jsou zralejší, tím méně jsou trpké, někteří pěstitelé doporučují sklizeň až po prvních mrazících. Jeřabiny pak ale změknou a někdy i černají, takže je potřeba poté se sklizní neotálet. Hodí se na marmeládu, ale ne na kompot.
Ozdobte dům i byt
V neposlední řadě jsou jeřabiny krásnou dekorací, která dlouho vydrží. Používají se do různých podzimních aranžmá, věnců na vchodové dveře a podobně. Staří Keltové zavěšovali větvičky jeřábu nad dveře domu, aby jej ochraňovaly, považovali totiž jeřáb za posvátný strom. Zkuste to také!
Jeřabinový džem
Ingredience:
- 800 g jeřabin
- 750 g želírovacího cukru
- 500 ml vody
- šťáva ze 2 pomerančů
Postup:
- Použijeme přemrzlé jeřabiny, nebo je necháme přes noc zamrazit.
- Do hrnce dáme vodu a přemrzlé jeřabiny a povaříme do měkka.
- Vzniklou kaši propasírujeme přes jemné sítko a vrátíme do hrnce.
- Přisypeme želírovací cukr a přivedeme k varu.
- Přilijeme pomerančovou šťávu, necháme znovu probublat a plníme do malých skleniček.
- Džem pro jistotu zavaříme na 80 °C 15 minut.
Odvar na hlasivky
Jeřabiny usušte, tím se ztratí trochu trpkost. Poté jich hoďte hrst do vody a povařte je (jako šípkový čaj). Odvar můžete pít (přichuťte si jej) nebo jej použít jako kloktadlo. Je vynikající při potížích s hlasivkami.
Jeřáb recept, Jeřáb, recept, příroda, zdraví
Zdroj: https://ohlasy.info/clanky/2015/10/jeraby.html, https://trebicsky.denik.cz/zpravy_region/plody-jerabu-jsou-nejen-krasne-leci-20111127.html, https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/kere/73-jerab-jerabina-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti, https://www.masopavsko.cz/evt_file.php?file=4395, https://www.aronie-cz.cz/
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.