Podzimní recept ze Skotské vysočiny: jedinečnou chuť dodá bramborám vřes – 3 tipy pro jeho využití

vřesoviště

Podzimní recept ze Skotské vysočiny: jedinečnou chuť dodá bramborám vřes. Podzim je období, které s sebou přináší záplavu zářivých barev a svěží chlad ve vzduchu. Jak se dny zkracují a listy se mění ze zelených na ohnivě červené a oranžové, Skotská vysočina ožívá bohatými, zemitými chutěmi tohoto ročního období. Jednou z ingrediencí, která vyniká v podzimních receptech z této oblasti, je vřes, který mnoha pokrmům propůjčuje jedinečnou chuť. A platí to i pro brambory. Kdy a jak ho použít?

Kouzlo vřesu ve skotské kuchyni

Vřes je ve Skotsku velmi běžná rostlina, známá svými krásnými fialovými květy a výraznou vůní. Není však jen hezká na pohled; vřes si našel své místo i v kulinářské tradici tohoto regionu. Zemitá, lehce květinová chuť vřesu dokáže proměnit i jednoduchý bramborový pokrm v kulinářské mistrovské dílo.

Foto: Pixabay

Párování vřesu s bramborami

Pokud jde o brambory, možnosti jsou neomezené. Ať už je rozmačkáte, upečete nebo z nich připravíte vydatnou bramborovou polévku, vřes může změnit pravidla hry. Zde je několik způsobů, jak ho zakomponovat do bramborových pokrmů:

Vřesem obohacená vroucí voda: Prvním a nejdůležitějším krokem při vaření brambor s esencí vřesu je příprava vroucí vody. Místo obvyklého vkládání brambor do vlažné vody zahřívejte vodu, dokud se nezačne vařit. Jakmile voda dosáhne této fáze, vložte do ní větvičky vřesu nebo sůl s vřesem. Tato metoda umožňuje vřesu uvolnit do vody své jedinečné aroma, které se následně při vaření promísí s bramborami.

Bramborová kaše: Po uvaření brambor ve vodě s vřesem je můžete rozmačkat s máslem, smetanou a další vřesovou solí, čímž získáte lahodnou variaci na klasickou bramborovou kaši. Zemité tóny vřesu doplňují smetanovou konzistenci brambor a vytvářejí přílohu, která jistě zapůsobí.

Pečené brambory: Pro přípravu pečených brambor s vřesem nejprve uvařte brambory ve vodě s vřesem, aby se do nich dostala chuť. Poté scezené brambory obalte v olivovém oleji, čerstvém rozmarýnu a posypte vřesovou solí. Pečte je v troubě, dokud nebudou zlatohnědé a křupavé. Vřes dodá bramborám jedinečnou hloubku chuti, takže se skvěle hodí jako příloha k jakékoli podzimní pečeni.

 

Zdroj: https://zahrada.firenews.video/vareni/jakych-6-ingredienci-pomuze-zlepsit-chut-varenych-brambor-triky-kucharu/, https://www.unileverfoodsolutions.cz/inspirace-pro-kuchare/Tipy_a_triky_nejen_z_gastonomie/Zelenina_s_chuti.html, https://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/bramboram-pridaji-chut-a-vuni-libecek-nebo-vres-20141022.html

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.