Pastýřský koláč – anglická specialita, která se skvěle hodí i na český stůl. Musíte jen skousnout trochu netradiční přípravu brambor

Pastýřský koláč – anglická specialita: Nadýchaná bramborová kaše s křupavou krustičkou nahoře a vespod šťavnaté masíčko ochucené zeleninou a voňavým kořením. Pastýřský koláč není moučník, ale skvělé jídlo z jednoho pekáče třeba na nedělní oběd.

Vznik a varianty

Pastýřský koláč neboli shepherd’s pie zřejmě vznikl v Anglii. Připravuje se tradičně s jehněčím masem. Jeho obdoba s hovězím se nazývá cottage pie a další variantou je fisherman’s pie s treskou a hráškem. Recepty se mírně liší přidanými surovinami, ale základ je vždy stejný – maso vespod a bramborová kaše navrch.

Podobný koláč připravovali v 19. století také ve Francii, a to pod názvem Hachis Parmentier. Parmentier byl lékárník a také agronom, který ve Francii zpopularizoval brambory. Slovo hachis znamená jemně nasekaný. Celosvětově je ale tento pokrm znám pod anglickým názvem a i nyní je stálicí anglické kuchyně. Původně to bylo jídlo určené ke zpracování zbytků a podávalo se zkraje týdne, aby se zpracovaly zbytky nedělní pečeně. Nyní se na jeho přípravu používají čerstvé suroviny.

Foto: Pixabay

Pastýřský koláč ala Gordon Ramsay

Ingredience:

Masové ragú

  • 450 g jehněčího (mleté nebo jemně nasekané)
  • 1 velká bílá cibule (nasekaná na drobno)
  • 1 velká mrkev (nastrouhaná nebo nakrájená na drobné kostičky)
  • 2 stroužky česneku (nakrájené na drobno)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 2 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 šálek suchého červeného vína
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička soli
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • 1 šálek kuřecího vývaru

Bramborová kaše

  • 900 g brambor na pyré
  • 2 vrchovaté lžíce másla
  • 2 velké žloutky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 šálek strouhaného parmazánu

Postup:

  1. Na velké pánvi rozpalte olej a v rovnoměrné vrstvě na něj rozprostřete maso. Jakmile se spodní strana opeče dohněda a dokřupava, maso otočte a opečte z druhé strany. Poté rozdělte vařečkou na kousky, osolte a opepřete,
  2. Přisypte postupně cibuli, česnek a mrkev a také orestujte, až je mrkev měkká.
  3. Přidejte worcester a pyré z rajčat a chvilku restujte, dokud se směs nespojí.
  4. Přilijte víno a vložte větvičky tymiánu a rozmarýnu. Vařte, až se víno odpaří.
  5. Zalijte vývarem a povařte ještě 3-4 minuty. Jakmile je většina tekutiny odpařená a vše je měkké, odložte ragú stranou.
  6. Oloupané brambory uvařte a vodu slijte.
  7. Osolte je a opepřete a rozmačkejte je. Se solí opatrně, ještě budete přidávat parmazán, který je také velmi slaný.
  8. Vmíchejte máslo, poté žloutky a nakonec parmazán. Část sýra si nechte na závěrečné posypání, chcete-li. Parmazán vytvoří na povrchu křupavou zlatou vrstvu.
  9. Masovou směs vložte do pekáčku a rovnoměrně ji zakryjte bramborovou kaší.
  10. Kaši uhlaďte, poté ozdobně narýhujte a posypte parmazánem.
  11. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut, až kaše zezlátne.
  12. Před podáváním nechte asi 5minut vychladnout.

 

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Anglick%C3%A1_kuchyn%C4%9B, https://cs.bakeitwithlove.com/gordon-ramsay-shepherds-pie/, https://fresh.iprima.cz/recepty/pastyruv-kolac-tradicni-shepherds-pie-podle-flo, https://www.toprecepty.cz/clanky/1561-jidlo-ze-zbytku-ktere-se-stalo-delikatestou-ze-ktere-zeme-pochazi-pastyrsky-kolac/

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.