Pařížská šlehačka – noblesa hlavního města Francie ukrytá ve sladkém závoji. Jak ji udělat správně a napoprvé?

Pařížská šlehačka – noblesa hlavního města Francie ukrytá ve sladkém závoji: Šlehaná smetana převařená s kakaem nebo čokoládou neboli pařížská šlehačka zdobí mnohé zákusky. Ikonický je dort Harlekýn nebo Pařížský dort, potkat se můžeme i s dortem Brusel nebo Kuba. Pařížskou šlehačkou se také plní griliášové trubičky, zdobí cup-cake a podobně.

Není pařížská jako pařížská

Pařížskou šlehačku rozlišujeme dvojí, lehkou a těžkou. Lehká se připravuje pouze s kakaem a cukrem a podle mnohých cukrářů je to ta pravá pařížská. Je vhodnější spíše na povrchové zdobení, jako třeba u dortu Harlekýn. V mnoha receptech ale najdeme pařížskou šlehačku těžkou, s přídavkem čokolády. Jednak je trvanlivější, ale hlavně snese větší zatížení a používá se spíše na promazání dortu nebo když má unést vyšší vrstvu. Jako pařížská šlehačka se někdy nesprávně označuje i pařížský krém, který ale kromě smetany obsahuje i máslo nebo jiný tuk, je hutný a za šlehanou smetanu se již považovat nedá.

Receptů na obě pařížské šlehačky je samozřejmě spousta, obsahují v různém poměru, cukr, kakao i čokoládu, někdy i další ochucující složku. Barva šlehačky záleží na množství a kvalitě kakaa nebo čokolády.

Foto: Pixabay

Pařížská šlehačka lehká

Recept 1

  • ½ l smetany ke šlehání (33 % tuku a více)
  • 25 g kakaa v prášku
  • 25 g cukru krupice
  • Špetka soli a skořice (nemusí být)

Recept 2

  • 1 kelímek šlehačky
  • 1 rovná lžíce cukru krupice
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa

Postup je u obou variant stejný. Smetanu vlijeme do hrnečku, přidáme cukr a prosijeme kakao. Za stálého promíchávání metličkou vše svaříme, až je směs hladká. Přecedíme ji do misky, přikryjeme a necháme v lednici chladnout nejméně 12 hodin. Pak ji vyšleháme do lehké pěny.

Recept 3 s malým množstvím čokolády

  • 300 g šlehačky
  • 35 g cukru
  • 15 g kakaa
  • 30 g tmavé čokolády (pecičky)

Postup je stejný jako výše, jen po odstavení přidáme do horké směsi čokoládu a mícháme do rozpuštění. Pak teprve dáme vychladit.

Pařížská šlehačka těžká

Recept 4

  • 500 ml šlehačky
  • 100 g čokolády (tmavé)
  • 50 g cukru

Recept 5

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 200 g hořké čokolády

Postup je opět v obou případech stejný, svaříme smetanu a do odstavené dáme posekanou čokoládu nebo pecičky. Vymícháme do úplného rozpuštění, dáme vychladit a potom ušleháme. Čím více čokolády smetana obsahuje, tím bude pařížská šlehačka hutnější.

Pařížská šlehačka rychlá

Pokud spěcháme a nemáme čas čekat do druhého dne, použijeme co nejtučnější smetanu, kakao a případně ještě ztužovač šlehačky.

  • 1 kelímek smetany na šlehání
  • 1 lžíce kakaa
  • trochu cukru (pokud ho nepřidáte ve ztužovači)
  • 1 ztužovač šlehačky (volitelné)

Máme-li smetanu s víc jak 33% tuku, nebude ztužovač zapotřebí. Smícháme prostě šlehačku, kakao a trochu cukru a vyšleháme. Blesková pařížská dobrota je na světě a bez čekání. Nutno dodat, že by se zákusky s ní měly zkonzumovat v den výroby.

 

Zdroj: https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/parizska-slehacka-a-parizsky-krem/, https://fresh.iprima.cz/parizska-slehacka-perfektni-recept-ktery-se-vzdy-povede-197522, https://www.recepty.cz/recept/parizska-slehacka-12058, https://kousekdortu.cz/s-parizskou-slehackou/, https://www.prozeny.cz/clanek/slavnostni-parizsky-dort-krok-za-krokem-18942

Pařížská šlehačka – noblesa hlavního města Francie ukrytá ve sladkém závoji. Jak ji udělat správně a napoprvé? Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.