Pařížská šlehačka – noblesa hlavního města Francie ukrytá ve sladkém závoji. Jak ji udělat správně a napoprvé?
Pařížská šlehačka – noblesa hlavního města Francie ukrytá ve sladkém závoji: Šlehaná smetana převařená s kakaem nebo čokoládou neboli pařížská šlehačka zdobí mnohé zákusky. Ikonický je dort Harlekýn nebo Pařížský dort, potkat se můžeme i s dortem Brusel nebo Kuba. Pařížskou šlehačkou se také plní griliášové trubičky, zdobí cup-cake a podobně.
Není pařížská jako pařížská
Pařížskou šlehačku rozlišujeme dvojí, lehkou a těžkou. Lehká se připravuje pouze s kakaem a cukrem a podle mnohých cukrářů je to ta pravá pařížská. Je vhodnější spíše na povrchové zdobení, jako třeba u dortu Harlekýn. V mnoha receptech ale najdeme pařížskou šlehačku těžkou, s přídavkem čokolády. Jednak je trvanlivější, ale hlavně snese větší zatížení a používá se spíše na promazání dortu nebo když má unést vyšší vrstvu. Jako pařížská šlehačka se někdy nesprávně označuje i pařížský krém, který ale kromě smetany obsahuje i máslo nebo jiný tuk, je hutný a za šlehanou smetanu se již považovat nedá.
Receptů na obě pařížské šlehačky je samozřejmě spousta, obsahují v různém poměru, cukr, kakao i čokoládu, někdy i další ochucující složku. Barva šlehačky záleží na množství a kvalitě kakaa nebo čokolády.
Foto: Pixabay
Pařížská šlehačka lehká
Recept 1
- ½ l smetany ke šlehání (33 % tuku a více)
- 25 g kakaa v prášku
- 25 g cukru krupice
- Špetka soli a skořice (nemusí být)
Recept 2
- 1 kelímek šlehačky
- 1 rovná lžíce cukru krupice
- 1 vrchovatá lžíce kakaa
Postup je u obou variant stejný. Smetanu vlijeme do hrnečku, přidáme cukr a prosijeme kakao. Za stálého promíchávání metličkou vše svaříme, až je směs hladká. Přecedíme ji do misky, přikryjeme a necháme v lednici chladnout nejméně 12 hodin. Pak ji vyšleháme do lehké pěny.
Recept 3 s malým množstvím čokolády
- 300 g šlehačky
- 35 g cukru
- 15 g kakaa
- 30 g tmavé čokolády (pecičky)
Postup je stejný jako výše, jen po odstavení přidáme do horké směsi čokoládu a mícháme do rozpuštění. Pak teprve dáme vychladit.
Pařížská šlehačka těžká
Recept 4
- 500 ml šlehačky
- 100 g čokolády (tmavé)
- 50 g cukru
Recept 5
- 500 ml smetany ke šlehání
- 200 g hořké čokolády
Postup je opět v obou případech stejný, svaříme smetanu a do odstavené dáme posekanou čokoládu nebo pecičky. Vymícháme do úplného rozpuštění, dáme vychladit a potom ušleháme. Čím více čokolády smetana obsahuje, tím bude pařížská šlehačka hutnější.
Pařížská šlehačka rychlá
Pokud spěcháme a nemáme čas čekat do druhého dne, použijeme co nejtučnější smetanu, kakao a případně ještě ztužovač šlehačky.
- 1 kelímek smetany na šlehání
- 1 lžíce kakaa
- trochu cukru (pokud ho nepřidáte ve ztužovači)
- 1 ztužovač šlehačky (volitelné)
Máme-li smetanu s víc jak 33% tuku, nebude ztužovač zapotřebí. Smícháme prostě šlehačku, kakao a trochu cukru a vyšleháme. Blesková pařížská dobrota je na světě a bez čekání. Nutno dodat, že by se zákusky s ní měly zkonzumovat v den výroby.
Zdroj: https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/parizska-slehacka-a-parizsky-krem/, https://fresh.iprima.cz/parizska-slehacka-perfektni-recept-ktery-se-vzdy-povede-197522, https://www.recepty.cz/recept/parizska-slehacka-12058, https://kousekdortu.cz/s-parizskou-slehackou/, https://www.prozeny.cz/clanek/slavnostni-parizsky-dort-krok-za-krokem-18942
Pařížská šlehačka – noblesa hlavního města Francie ukrytá ve sladkém závoji. Jak ji udělat správně a napoprvé? Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.