Paella – typický kousek Středomoří. Odkud se vlastně vzala a jak by měla správně vypadat?
Paella je úžasně voňavé jídlo pocházející z Valencie. Tato španělská obdoba rizota – původně jídlo chudých pastevců – má základ v rýži a zelenině. Nezbytným kořením je šafrán, který jí dodává charakteristickou chuť a vůni.
Jak se paella připravovala…
Tahle španělská specialita se vařila většinou na otevřeném ohni v široké pánvi s dvěma uchy, která se ničím nezakrývala. Používala se krátkozrnná rýže, protože byla brzy uvařená a obsahovala hodně škrobu. Ten pokrm zahustil. Zeleninu chudí obyvatelé použili, jakou zrovna měli, zpravidla doma vypěstovanou. Maso většinou chybělo. Pokud nějaké sehnali, byli to většinou hlemýždi nebo třeba králík.
Foto: Pixabay
…a jak ji připravujeme teď
V současné paelle používáme jako základ papriku, rajčata, cibuli a česnek. K tomu můžeme přidat jinou zeleninu dle sezóny. Maso lze dát v podstatě jakékoli, které se stihne uvařit současně s rýží, a také ho lze různě míchat. Nedoporučuje se jen kombinace ryby a jiného masa, neboť rybí chuť ostatní masa přebije. Přesto se s touto variantou všude mimo Španělsko setkáme. Rýži buď seženeme přímo určenou na paellu nebo použijeme arborio či obyčejnou krátkozrnnou. Nikdy ji nevaříme úplně do měkka, zrna by měla zůstat v celku, případně mírně křupavá. Olej na přípravu bereme přednostně olivový. Ať děláme jakýkoli druh paelly, šafrán vždy zůstává jako hlavní koření.
Nejlepší recept na paellu
- 8 kusů krevet (nejlépe) nevyloupaných
- 250 gramů slávek
- 3 velká zralá rajčata
- 1 kus červená paprika
- 1 kus cibule
- 8 kusů obřích krevet (nejlépe) vyloupaných
- 350 gramů kalamár
- 3 stroužky česneku
- 750 gramů rýže
- 1 gramů šafránu
- sůl, pepř nebo sladká červená paprika
- kuřecí vývar 1000 ml
- zeleninový vývar 250 ml
- 150 ml olivového oleje
Na velké pánvi opečeme krevety (3 minuty stačí) . Vyjmeme a necháme alobalu dojít. Přidáme kalamáry a postupně i nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a papriku. Nakonec přijdou na řadu i oloupaná nasekaná rajčata. Nyní je na řadě veškeré koření. Jakmile se opeče, přidejte rýži a zalijte vývarem. Mezitím připravte slávky ve vývaru a polože je na hotovou paellu. Nechte několik minut pod pokličkou dojít a servírujte.
Zdroje:
https://www.apetitonline.cz/recept/paella-s-morskymi-plody
https://www.google.com/search?q=paella+s+mo%C5%99sk%C3%BDmi+plody&oq=paella&aqs=chrome.4.69i57j46i433i512j0i433i512j0i512l3j69i60l2.6103j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
https://fresh.iprima.cz/tradicni-paella-0
https://cs.wikipedia.org/wiki/Paella
https://www.recepty.cz/recept/paella-s-morskymi-plody-19072
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.