Opakované používání oleje na smažení může mít škodlivý vliv na lidské zdraví. Negativně působí zejména na mozek
Kdo by neměl rád smažené hranolky či řízky? V řadě domácností bychom mezi domácími pomocníky našli i fritézy, které jsou pro přípravu smažených potravin přímo konstruované. I když lidé dávají možná přednost už těm horkovzdušným, tak stále se najdou ti, jež ve fritéze používají ke smažení rostlinný olej. Tato kuchyňská úprava jídel vyžaduje určitá pravidla, která je třeba dodržovat. Pozor je třeba si dávat především na opakované používání oleje ke smažení.
Tipy pro zdravé smažení
Je možné, aby smažení bylo zdravé? Jedná se o úpravu jídla v horkém oleji, jehož teplota dosahuje obvykle 160 až 190 °C. Klíčová pro dosažení optimálního výsledku je správná technika smažení a použití oleje s vysokým kouřovým bodem. Tento bod je hranicí přepálení oleje, kdy se v něm začínají tvořit zdraví škodlivé látky.
Mezi oleje s vysokým kouřovým bodem patří například řepkový, slunečnicový, kokosový, olivový (ale nikoliv extra panenský olivový) nebo avokádový. Pokud sáhnete po některém z uvedených, chybu neuděláte. Naproti tomu je dost velkou chybou olej po smažení slít a nechat na příště. Přiznejte si, že to děláte také? Vždyť by přece bylo škoda vylít takové množství oleje, které jste nalili do fritézy.
Foto: Pixabay
Proč není dobré opakovaně v oleji smažit
Obecně lze říct, že smažená jídla nejsou právě zdravá. Obsahují příliš tuku, a tedy i kalorií. Smažení se proto hodí jen pro občasné použití. Zcela nevhodné je opakovaně smažit již v použitém oleji. Dochází totiž k ničení antioxidantů a ke vzniku transmastných kyselin a peroxidů.
Na toto téma byla zpracována studie, jejíž autorkou je Kathiresan Shanmugam. Ta je toho názoru, že dlouhodobá konzumace smažených jídel zvyšuje neurodegeneraci. Byly prováděné pokusy na potkanech. Pokud jim bylo podáno krmivo s opětovně použitými oleji, zvířata vykazovala zvýšené hladiny jaterních enzymů. To může ukazovat na vysokou úroveň zánětu a oxidačních stresu.
V důsledku toho se pak také změnil metabolismus jaterních lipidů a došlo ke snížení transportu důležité omega-3 mastné kyseliny DHA. Tento fakt vedl k neurodegeneraci, pozorovatelné v histologickém nálezu mozku zkoumaných zvířat. Kromě toho u nich došlo ke zvýšení cholesterolu a zánětlivých markerů, jež bývají spojeny se vznikem mozkové mrtvice a srdečního infarktu.
Zdroj: https://www.iflscience.com/reusing-deep-fried-oil-may-cause-neurological-disorders-73546, https://www.zbynekmlcoch.cz/texty/jidlo-strava/kourovy-bod-rostlinnych-oleju-bod-prepaleni-pri-jake-teplote-se-olej-prepali-a-je-nezdravy-slunecnicovy-repkovy-olivovy/
Náhledové foto: Pixabay
U nás i za hranicemi je tolik zajímavých míst, která stojí za to být navštívena. A proto vás chci s nimi seznamovat.