Oblíbené Schneeballen alias sněhové koule v křehké sladké podobě jsou božské. A nestudí
Jejich původní název zní Schneeballen a pokud jste někdy navštívili některý z bavorských adventních trhů, jistě vám tento pojem není neznámý. I když byste pod tímto názvem čekali spíše zmrzlinu nebo něco jiného zmrzlého, opak je pravdou. Od Schneeballen z křehkého těsta vás rozhodně ruce zábst nebudou a jsou-li čerstvě připravené, dokonce zahřejí dlaně. „Sněhové“ jsou kvůli svému obalení v moučkovém cukru.
Historie Schneeballen
První zmínky o nich jsou staré 300 let, historici se domnívají, že původ mají v městečku Rothenburg nad Tauberou. Toto sváteční pečivo, dnes známé v Bavorsku i po celém Rakousku jako specialita vánočních trhů, se dříve peklo pro slavnostní příležitosti, jako byly svatby či křtiny, nebo mezi vysokou šlechtou jako pohoštění. Sněhové koule se dělaly a dělají v různých rozměrech,někdy až obřích. Když na ně narazíte, nenechte si je ujít. A pokud se do Rakouska letos nechystáte, připravte si je doma. V mini rozměrech ozdobí i talíř s vánočním cukrovím.
Foto: Pixabay
Co si představit pod názvem Schneeballen
Pokud znáte naše boží milosti, které se smaží hlavně v masopustním období, jste doma. Těsto na sněhové koule je velmi podobné, jen místo mašliček, růžiček a podobných tvarů, které se dělají u nás, se tvaruje do koulí. Smaží se většinou na rostlinném oleji, někde ještě tradičně na sádle. Do těsta z mouky, vajec, cukru a smetany se někdy přidává i bílé víno nebo rum či pálenka, aby bylo křehčí. Stejně jako u božích milostí se rozválí na tenký plát a pak se tvaruje a následně smaží. Po okapání se obaluje v moučkovém cukru nebo se koule polévají různými polevami a sypou posypkami.
Jak připravit Schneeballen
Na jejich přípravu lze použít speciální kleště na smažení, ale zvládnete to i bez nich.
Budete potřebovat:
- hladkou mouku 375 g
- moučkový cukr 20 g
- smetanu 100 g
- žloutky z vejce velikosti M 2 ks
- vejce velikosti M 1 ks
- špetku soli
- trochu mouky na vál
- 800-1000 ml oleje na smažení
- moučkový nebo vanilkový cukr na posypání
Postup:
- Do mísy dejte vejce a žloutky, cukr smetanu a sůl, promíchejte a přisypte prosátou mouku. Těsto spojte a důkladně prohněťte. Pak jej nechte 20 minut odpočinout v chladu.
- Vál pomoučněte a těsto na něm rozválejte dotenka. Pak jej nakrájejte na 6 stejných čtverců (o straně asi 15 cm). Každý nařežte rádýlkem na proužky 1 cm široké, přičemž nechte asi 1 cm nedokrojený. Každým druhým proužkem podvlékněte vařečku nebo rukojeť lžíce.
- V hluboké pánvi nebo hrnci rozpalte olej na teplotu 180 °C.
- Do rozehřátého tuku vložte naběračku a nechte ji ohřát. Do naběračky přeneste těsto a rychle jej vytvarujte do tvaru koule. Pak ji usmažte dozlatova (trvá to asi 4 minuty), dejte ji okapat na ubrousek a pokračujte s dalším kouskem těsta.
- Okapané koule poprašte moučkovým cukrem.
Stručně: co jsou Schneeballen
Schneeballen jsou tradiční německé cukroví, které pochází z oblasti Bavorska a Baden-Württemberska. Jsou to křehké koule nebo válečky vyrobené z těsta, které je nejprve smaženo a poté posypané cukrem nebo polevou.
Zdroj: https://www.toprecepty.cz/clanky/6005-schneeballen-snehove-koule-z-bavorskych-vanocnich-trhu-zvladnete-i-doma-staci-sedm-ingredienci-a-dezert-se-rozplyva-na-jazyku/, https://www.lifee.cz/bozi-milosti-jako-skvela-alternativa-snehovych-kouli-jsou-snazsi-a-rychlejsi-pritom-chutnaji-stejne-2ab1b, https://sk.pinterest.com/pin/396457573461283081/
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.