O Šípkové Růžence i omáčce – vypravte se na šípky, vyplatí se to

O Šípkové Růžence i omáčce – vypravte se na šípky, vyplatí se to. Šípková Růženka asi šípkovou omáčku nikdy neochutnala, protože když se narodila, kvůli zlé kletbě nad kolébkou musela celá země růžové keře zničit. Nikoho jiného ale zlá víla nezaklela, takže vy se šípků bát nemusíte a pokud šípkovou omáčku neznáte, zkuste se na ně vypravit a uvařit si ji z čerstvého pyré. Je to lahoda.

Kvalitní šípkové pyré

Můžete použít i džem, ale je důležité, aby obsahoval jen malé procento cukru a jinak byl čistě ze šípků. Pokud se rozhodnete natrhat si je sami, slibuji, že i když se popícháte, neusnete jako Šípková Růženka, jen to bude trochu bolet. Tomu ale pomůžou rukavice. Šípky potom zbavíte bubáků, uvaříte v troše vody doměkka, rozmixujete a propasírujete přes jemné sítko nebo pláténko. Vzniklé pyré dáte znovu převařit, podle chuti mírně osladíte (nebo nemusíte) a pak přelijete do malých skleniček a klasicky zavaříte. Nechce-li se vám dělat pyré vlastní, zkuste kvalitní výrobek pohledat na internetu nebo v prodejně zdravé výživy. Poněkud se ale prodraží, na 1 porci omáčky totiž potřebujete minimálně 50 g.

Šípková omáčka má mnoho chutí

Vždyť také obsahuje spoustu různých ingrediencí. Vlastně se vaří podobně jako omáčka ke svíčkové.

  1. Základem je dobře opečená kořenová zelenina pěkně dohněda na sádle nebo přepuštěném másle. Pro chuť dejte do základu rozškvařit i kousek uzeného špeku.
  2. Další důležitou ingrediencí je silný vývar. Může být kuřecí, hovězí nebo zvěřinový.
  3. Vyberte také kvalitní červené víno, spíše suché, ale silné, plné chuti. Dodá omáčce nejen další chuťový rozměr, ale i barvu.
  4. Bylinky a koření jsou rovněž nezbytnou součástí. Lze použít směs koření na divočinu, nebo kořeňte klasicky bobkovým listem, pepřem a novým kořením, můžete přidat jalovec, tymián, šalvěj nebo rozmarýn. Některé recepty uvádějí i hřebíček a muškátový květ.
  5. Do omáčky se přidávají kromě šípkového pyré někdy i švestková povidla.
  6. Doladíte ji trochou smetany na zjemnění.

Foto: Pixabay

K čemu šípkovou omáčku servírovat

Ač je většinou spojena se zvěřinou, hodí se i k hovězímu masu, kachním prsům nebo třeba klobásám z čerstvého masa. Maso může být na kousky či vcelku dušené se základem omáčky, nebo lze kvalitnější kus upravit jako minutku a omáčku k němu podávat zvlášť. S tím také souvisí množství připravované omáčky a příloha. K dušenému masu je vhodný knedlík, k minutce krokety.

Šípková omáčka s kančím masem

Suroviny jsou na 1 kg kančího nebo jiného masa vcelku:

  • uzený špek 100 g
  • mrkev 2 ks
  • celer ½ bulvy
  • petržel 1 ks
  • cibule 2 ks
  • sádlo nebo přepuštěné máslo 2 lžíce
  • vývar 200 ml
  • červené víno 250 ml
  • smetana 100 ml
  • šípkové pyré nebo džem 3 velké lžíce
  • švestková povidla 1 velká lžíce
  • ocet 1 lžíce
  • cukr krupice 1-2 lžíce (záleží na sladkosti pyré)
  • sůl
  • koření: černý pepř 15 kuliček, jalovec 15 kuliček, nové koření 15 kuliček, bobkový list 3 ks
  • čerstvý tymián 3-4 snítky
  • máslová jíška dle potřeby na zahuštění

Postup:

  1. Špek nakrájejte na kostičky a rovněž tak zeleninu.
  2. Rozškvařte jej spolu s tukem a opečte na něm zeleninu dozlatova, shrňte ji stranou, orestujte maso a odložte jej.
  3. Na zeleninu nasypte cukr a nechte jej zkaramelizovat, zalijte octem a nechte ho odpařit. Pak postupně přilijte víno, nechte jej napůl odpařit a přidejte vývar.
  4. Koření vložte do vajíčka a přidejte do základu, rovněž tymián a maso.
  5. Duste doměkka za občasného podlití vývarem.
  6. Měkké maso vyjměte a zabalte do alobalu.
  7. Z omáčky vyjměte koření a propasírujte ji. Pak přidejte šípkové pyré a povidla.
  8. Hustotu dolaďte vývarem nebo jíškou a ještě půl hodiny povařte.
  9. Nakonec přidejte smetanu podle chuti.

Až ochutnáte, jistě si pomyslíte, že Šípková Růženka byla vlastně chudák, když takovou dobrotu neokusila.

 

Zdroj: https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/sipkova-omacka-z-kuchyne/, https://fresh.iprima.cz/recepty/sipkova-omacka-s-kancim, https://www.toprecepty.cz/clanky/3708-sipkova-omacka-je-klenot-ceske-kuchyne-snadno-se-pripravuje-podle-receptu-zdenka-pohlreicha/

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.