Netradiční kulinářský zážitek: hadí restaurace v hanojské čtvrti Le Mat
To, že asijská kuchyně dokáže být pro našince občas zvláštní, není nic nového. V Asii se nezřídka kdy konzumují i pokrmy, které jsou u nás považovány v lepším případě za zvláštní, v horším potom za naprosté tabu. Právě to je ale pro mnoho cestovatelů jeden z důvodů, proč se do Asie vydávat. Zajímavou destinací je v tomto ohledu i Vietnam. Na výběr je toho tady k jídlu opravdu hodně, od psů přes hmyz, až po netopýra. Velkým lákadlem jsou zde pro příznivce netradiční gastronomie také hadi. A ti jsou nejlepší v Hanoji, konkrétně ve čtvrti Le Mat.
To nejhorší na začátek
Návštěva hadí restaurace je zážitek od začátku do konce a zdaleka nejde jen o vlastní gastronomii. Možnost pomazlit se s hadem je jen malým úvodem, to nejzábavnější přijde hned potom.
Personál restaurace před hosty hada zabije a odkrví. Poté přijde na řadu vyjmutí vnitřností. Ještě bijící srdce je vloženo do sklenice s hadí krví a trochou kořalky. Tato delikatesa je poté naservírována nejstaršímu, či jinak nejvýznamnějšímu hostu. A aby toho nebylo málo, aperitiv tvoří hadí žluč – opět smíchaná s pálenkou.
Zdroj obrázku: Pixabay.com
Hadi za miliony
Výše uvedené pochoutky nicméně brzy vystřídá hlavní chod, který je již celkem standardní. Naporcované hadí maso svým vzhledem nikterak nepobuřuje a i jeho chuť je celkem příjemná, připomínající ze všeho nejvíce kuřecí.
Hadí restaurace se v Hanoji soustředí především na místní bohatou klientelu, pro nás ale nejsou ceny nikterak přemrštěné. Hadi se sice často počítají na miliony, naštěstí ale vietnamských dongů, v přepočtu tak zaplatíte řádově stokoruny.
Návštěva hadí restaurace jistě není pro každého, ale pokud vás netradiční gastronomické zážitky lákají a nerozhodí vás šálek čerstvé hadí krve, nezbývá než vám popřát dobrou chuť!
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com