Neplýtvejte a obohaťte si jídelníček. Ve slupce z melounu upečete báječně šťavnaté kuře, ale poslouží i jako základ marmelády

jídelníček

Neplýtvejte a obohaťte si jídelníček. Ve slupce z melounu upečete báječně šťavnaté kuře, ale poslouží i jako základ marmelády. Tato kuchařská technika má své kořeny v havajských tradicích, kdy místní obyvatelé používali velké plody k pečení kuřete, aby zůstalo šťavnaté a křehké.

Použití melounu jako nádoby na pečení je nejen inovativní, ale také dodává kuřeti jemnou sladkost a vlhkost, čímž zabraňuje jeho vysušení. A co víc – už nikdy nebudete litovat toho, kolik toho vlastně z kupovaného ovoce (nebo zeleniny, chcete-li to botanicky) vyhazujete.

Jak upéct kuře v melounu

  • Ingredience:
  • 1 velké celé kuře
  • 1 velký meloun
  • 1 citron, propíchnutý
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce čínského koření pěti chutí

Zvolte velký meloun a odřízněte horní třetinu, kterou použijete jako víko. Meloun vydlabejte a vydlabejte dužinu (tu si nechte na jiné použití, například na džus nebo salát). Očistěte kuře a vydatně ho uvnitř i zvenku osolte, opepřete a okořeňte pěti čínskými kořeními. Do dutiny kuřete vložte propíchnutý citron a kuře celé potřete sójovou omáčkou.

Vložte kuře do vydlabaného melounu. Odříznutý vršek použijte jako víko a v případě potřeby jej zajistěte špejlemi. Pečte v předehřáté troubě při 190 °C přibližně 90-120 minut nebo dokud není kuře důkladně propečené. Po upečení nechte kuře před krájením odpočinout. Melounová kůra zezlátne a mírně zkaramelizuje, což jí dodá jedinečnou chuť.

Meloun, mytí melounu, hygiena, příběh, nemoc

Foto: Pixabay

Přeměna melounové kůry na marmeládu

Málokdo ví, že často přehlížená melounová kůra je pokladnicí živin, včetně citrulinu a vitaminu C, které lze přeměnit na všestrannou a aromatickou marmeládu.

Výroba marmelády z melounové kůry

  • Ingredience:
  • Kůra z velkého melounu
  • 4 šálky cukru
  • 5-6 hřebíčků
  • 1/2 lžíce másla
  • Šťáva z 1/2 citronu

Z kůry oloupejte zelenou slupku a bílou část nakrájejte na malé kostičky. Poté vložte nakrájenou kůru do hluboké zapékací misky, zalijte vodou a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 50 minut. Přidejte cukr, hřebíček a tolik vody, aby byla pokryta. Vařte, dokud kůra nezměkne a tekutina nezhoustne na sirup. Nakonec vmíchejte máslo a citronovou šťávu, povařte další hodinu, pak přelijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.

 

Zdroj: https://svetkreativity.cz/slupky-z-melounu-nepatri-do-kose/, https://www.kupi.cz/magazin/clanek/3060-kure-v-melounove-slupce?

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.