Nejděsivější pokrmy na světě: Troufnete si na kachní embryo, sýr s výkaly či polévku z čerstvé krve
K radostem a zážitkům z cestování patří bezpochyby ochutnávka lokální kuchyně. To, že Francouzi jedí šneky a Britové vnitřnosti zapracované do koláče, jsme si už zvykli. Ale co mnohem děsivější pokrmy?
K cestování zkrátka patří ochutnávka místní kuchyně. Jenže některé speciality nejsou už ani tak delikatesou, ale spíše zkouškou odvahy. Určitě jste slyšeli o čínských jedlících červů či různých broučků. To však není nic ve srovnání se specialitami, které vám přinášíme. Troufnete si na některou z nich?
Kachní embryo neboli Balut
Pokud se vypravíte na jih Asie, tak zdejší oblíbenou delikatesou je tzv. Balut, což je kachní nebo kuřecí embryo. O co jde? Po zhruba 9 dnech od nakladení vejce si kuchař na vejce posvítí, aby viděl, zda už obsahuje zárodek. Přibližně po 2 týdnech je vejce připraveno stát se tou pravou lahůdkou. Je vařeno ve vodě a poté se napůl uvařený zárodek lžící vydloubne ze skořápky. Labužníky při konzumaci by neměl odradit ani zobáček či menší pařátek. Kde dostanete tuto dobrotu? Například ve Vietnamu, Koreji či na Filipínách.
Sýr s výkaly aneb Casu Marzu
Casu Marzu zní celkem lákavě, že? Jenže se jedná o sýr s výkaly. Uvnitř sýra se ukrývá více života, než byste čekali. Jedná se o národní pochoutku Sardinie, i když je prodej v jiných zemích z hygienických důvodů zakázán. Jde o ovčí sýr, který se nechává zrát tak dlouho, až se v něm objeví larvy. Jejich výkaly přispívají k fermentaci sýra a díky tomu je tato delikatesa měkká a krémová. Při konzumaci je lepší se nedívat na to, co jíte. Hlavně dobře žvýkejte.
Polévka Tiet Canh
Vietnamskou specialitou je Tiet Canh. Jedná se o polévku z čerstvé kachní krve, která je ochucená burskými oříšky a zeleninou. Nemusíte však nutně cestovat do Vietnamu, neboť si ji můžete leckdy objednat i v asijských restauracích v Evropě.
Foto: autor Isageum
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Korean.cuisine-Sannakji.hoe-01.jpg
Hormiga culona či Sannakji
Název opět nezní nijak děsivě. Ve skutečnosti se jedná o velkou lahůdku v Kolumbii. Jde o pražené mravence s velkými zadečky. Pokud chcete něco živějšího, co vám může takřka utéct z talíře, pak rozhodně ochutnejte Sannakji. Jde o syrová mláďata chobotnic, která se podávají pokapaná sezamovým olejem.
Islandská delikatesa Hákarl
Při návštěvě Islandu, který uhrane ledovou krásou, jedinečnou přírodní scenérií, ochutnejte místní specialitu. Jedná se o žraločí maso, které je nejdříve 3 měsíce fermentováno a poté se pověsí a nechá sušit až 5 měsíců. Považuje se za pokrm pro odvážlivce, a to kvůli svému odéru i konzistenci. Podává se s panákem místní pálenky.
Zdroj: radynacestu.cz, tn.nova.cz
Náhledové foto: autor Magnus Manske