Naučte se vylouhovat černý čaj jako expert. Stojí to za to

Použité čajové sáčky patří na topení – dokážou

Naučte se vylouhovat černý čaj jako expert. Stojí to za to. Louhování je proces, při kterém extrahujete jak chuť, tak i všechny zdravotně prospěšné složky čaje. Na světě jsou různé druhy čaje a prakticky každý vyžaduje trochu jiný postup přípravy. Pravý čaj pochází z rostliny Camellia sinensis, která je zdrojem černého, zeleného a bílého čaje, jakož i oolongu. Jejich chutě, barvy i obsah látek se odvíjí od procesu oxidace listů před samotným sušením.

Jak na správné louhování čaje

Vědci tento proces opakovaně srovnávali. Vyšlo najevo, že maximum prospěšných látek z černého čaje je získáno za 6–8 minut louhování. To samé platí pro kofein, kterého mají pravé čaje velmi variabilní obsah. Šálek černého čaje o objemu 178 ml ho obsahuje 35 mg, zatímco stejný objem zeleného čaje 21 mg. Louhování čaje další minutu zvyšuje obsah kofeinu až o 29 %, použití právě vroucí vody vede ke zvýšení až o 66 %.

Čaj, jak provonět místnost, čaj na topení, topení, osvěžení vzduchu, domácí osvěžovač vzduchu

Foto: Pixabay

Horké louhování

Zalití horkou vodou je nejjednodušším a nejrychlejším způsobem uvaření dobrého čaje. Ideální časy a teploty jsou přitom následující:

  • Bílý čaj, 4–5 minut, 79 stupňů Celsia
  • Zelený čaj, 3–4 minuty, 79 stupňů Celsia
  • Čaj oolong, 3–5 minut, 91 stupňů Celsia
  • Černý čaj, 3–4 minuty, 91 stupňů Celsia
  • Suchý bylinkový čaj, až 15 minut nebo dle instrukcí výrobce, 100 stupňů Celsia
  • Čerstvý bylinkový, 5–15 minut pro jemné rostliny, 15–30 pro kořeny, 100 stupňů Celsia

Louhování za studena

Tohle je výborný způsob pro výrobu ledového čaje. Louhování v chladné vodě nebo ve vodě o pokojově teplotě znamená méně hořkou chuť a více aroma, stejně tak větší obsah antioxidantů. Je s tím však spojena mnohem delší doba louhování, ve většině případů klidně i 12 hodin. Dle jednoho výzkumu získáte louhováním při 4 stupních Celsia za 12 hodin více polyfenolů než za 3–4 minuty v horké vodě.

 

Zdroj: https://www.pauwex.cz/a/jak-na-spravnou-pripravu-caje-na-kazde-minute-zalezi?srsltid=AfmBOornqkMbQadKW3ShnbFptMUdhwfFm8T5dSozsVJWlOMCneCTTewS, https://www.botanic.cz/magazin/nejcastejsi-chyby-pri-priprave-caju/

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.