Naučte se vylouhovat černý čaj jako expert. Stojí to za to
Naučte se vylouhovat černý čaj jako expert. Stojí to za to. Louhování je proces, při kterém extrahujete jak chuť, tak i všechny zdravotně prospěšné složky čaje. Na světě jsou různé druhy čaje a prakticky každý vyžaduje trochu jiný postup přípravy. Pravý čaj pochází z rostliny Camellia sinensis, která je zdrojem černého, zeleného a bílého čaje, jakož i oolongu. Jejich chutě, barvy i obsah látek se odvíjí od procesu oxidace listů před samotným sušením.
Jak na správné louhování čaje
Vědci tento proces opakovaně srovnávali. Vyšlo najevo, že maximum prospěšných látek z černého čaje je získáno za 6–8 minut louhování. To samé platí pro kofein, kterého mají pravé čaje velmi variabilní obsah. Šálek černého čaje o objemu 178 ml ho obsahuje 35 mg, zatímco stejný objem zeleného čaje 21 mg. Louhování čaje další minutu zvyšuje obsah kofeinu až o 29 %, použití právě vroucí vody vede ke zvýšení až o 66 %.
Foto: Pixabay
Horké louhování
Zalití horkou vodou je nejjednodušším a nejrychlejším způsobem uvaření dobrého čaje. Ideální časy a teploty jsou přitom následující:
- Bílý čaj, 4–5 minut, 79 stupňů Celsia
- Zelený čaj, 3–4 minuty, 79 stupňů Celsia
- Čaj oolong, 3–5 minut, 91 stupňů Celsia
- Černý čaj, 3–4 minuty, 91 stupňů Celsia
- Suchý bylinkový čaj, až 15 minut nebo dle instrukcí výrobce, 100 stupňů Celsia
- Čerstvý bylinkový, 5–15 minut pro jemné rostliny, 15–30 pro kořeny, 100 stupňů Celsia
Louhování za studena
Tohle je výborný způsob pro výrobu ledového čaje. Louhování v chladné vodě nebo ve vodě o pokojově teplotě znamená méně hořkou chuť a více aroma, stejně tak větší obsah antioxidantů. Je s tím však spojena mnohem delší doba louhování, ve většině případů klidně i 12 hodin. Dle jednoho výzkumu získáte louhováním při 4 stupních Celsia za 12 hodin více polyfenolů než za 3–4 minuty v horké vodě.
Zdroj: https://www.pauwex.cz/a/jak-na-spravnou-pripravu-caje-na-kazde-minute-zalezi?srsltid=AfmBOornqkMbQadKW3ShnbFptMUdhwfFm8T5dSozsVJWlOMCneCTTewS, https://www.botanic.cz/magazin/nejcastejsi-chyby-pri-priprave-caju/
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.