Na skok do středověku: Kde se dobře staročesky najíte a ještě i hodně zábavy užijete
Zaujmout moderního člověka, který je rozmazlovaný vším možným, je někdy opravdu těžké. V turistickém ruchu je třeba se hodně namáhat, abyste přilákali návštěvníky, restaurace nevyjímaje. Co takhle vyrazit do dávné minulosti, kdy se za zlodějnu stínaly ruce a nikdo se nebyl jist svým životem? Pojďte se podívat do několika středověkých krčem, které v tuzemsku poskytují své služby.
Krčma U krále brabantského v Praze
V centru hlavního města na Malé Straně stojí už od roku 1375 krčma. Patří mezi nejstarší hospody v Praze a k její historii se vážou báje a legendy. Navštěvovali ji alchymisté ze dvora císaře Rudolfa II, občas se tu zastavil i kat Mydlář, chodil sem i J. W. Mozart a Jaroslav Hašek. Na žrádelníku (rozuměj jídelním lístku) se skví takové dobroty jako tatarák z mladého býčka, masové prkénko z uzenin, jehněčí kotletky, polévka v chlebu podle Filomény.
I nemasožravci si přijdou na své, když si objednají zeleninový talíř s houbami a povidlovou omáčkou. Třikrát do týdne se návštěvníci mohou těšit na středověkou show s tanečnicemi na stolech, kejklíři, šermíři i nezbytnými žebráky. Pokud vám ale vadí poněkud drsná až přisprostlá mluva obsluhujícího personálu, tak sem raději ani nechoďte, protože na ní je postavena celá filozofie krčmy.
Středověká Krčma Písek
Středověkou zábavu zažijete také v Písku, a to v historické budově pivovarských sklepů nedaleko nejstaršího kamenného mostu v tuzemsku. Jídlo zde připravují na ohni a opět se jedná převážně o pečené a grilované maso. Vegetariáni nemusejí být smutní, i zde na ně obsluha myslí a připraví jim talíř pro kozu – pečenou kukuřici, jablka, žampiony, papriky a brambory s česnekovým dipem, pardon omáčkou. O víkendech se v krčmě koná strhující dobová podívaná se živou hudbou, břišními tanečnicemi, fakírem s hadem i žebrákem.
Foto: Pixabay
Středověká krčma Brno
Středověk asi táhne, protože jednu takovou krčmu najdete také v Brně. Na svých webových stránkách vás zve do 14. století. Interiér by snad představě středověké krčmy odpovídal, ale jídlo je docela moderní. Copak si naši předkové mohli dát Pýchu šenkýřky, tedy čokoládový dort s mascarpone nebo burger středověké krčmy s čedarem?
Středověká krčma Starý pivovar ve Dvoře Králové nad Labem
Až se budete vracet ze zoologické zahrady, tak se můžete stavit na kus dobrého žvance do středověké krčmy Starý pivovar ve Dvoře Králové nad Labem. Interiér s dobovými prvky a kuchyně se zaměřením na staré české receptury jsou poměrně lákavé. Čeká vás tu celkem zajímavá česká krmě v podobě různě upravených mas i zeleninových salátů. Na své si přijdou i milovníci bezmasých jídel.
Zdroj: krcmabrabant.cz, stredovekakrcma.cz, stary-pivovar.com, krcma-pisek.cz
Náhledové foto: Pixabay
U nás i za hranicemi je tolik zajímavých míst, která stojí za to být navštívena. A proto vás chci s nimi seznamovat.