Mýt nebo nemýt meloun: Jak mě dvě minuty lenošení stály 14 dní v nemocnici

Meloun, mytí melounu, hygiena, příběh, nemoc

Mýt nebo nemýt meloun: Jak mě dvě minuty lenošení stály 14 dní v nemocnici. Mytí melounu patřilo ještě donedávna v naší rodině k velmi kontroverzním tématům. Jedna část rodiny radila „mýt za každou cenu, protože je to ovoce“ druhá pak tvrdila, že „slupku přece nejím, tak co bych se namáhal/a.“

O tom, která strana barikády má pravdu, jsme se nakonec přesvědčili ne zrovna pěkným způsobem. Respektive přesvědčila se o tom moje sestřenka, o které vlastně nadpis článku je.

A byla tam!

Sestřenice patřila do tábora „nemýt,“, protože proč se s takovou velkou potvorou tahat pod kohoutek a všude akorát nacákat, když se slupka stejně nejí. A trocha toho bláta ještě nikoho nezabila, ne? Jenže jednoho dne tam bylo víc než jen bláto. Byla tam totiž salmonela. Proběhlé události dodnes sestřenka komentuje poměrně lakonicky. „Zatímco jsem seděla na záchodě s kýblem na klíně si sanitka přijela pro moje tři prcky. A když mi bylo líp, lítala jsem za nimi ještě 14 dní do špitálu. Ty ušetřený dvě minuty za to fakt nestály.“

Foto: Pixabay

Asi nemusím říkat, že od té doby myje melouny celá rodina a někdo i dvakrát (pěkně jarem a potom teprve vodou).

Jak vybrat v obchodech správný meloun

Výběr správného melounu může mít zásadní vliv na jeho chuť a strukturu. A jak si vybírám vítěze v obchodě já? Sleduji vždy několik znaků:

  • Hledejte polní skvrnu: Polní skvrna je místo, kde meloun spočívá na zemi. Krémově žlutá nebo oranžovožlutá skvrna značí zralost, zatímco bílá nebo světle zelená skvrna naznačuje spíše tu nedostatečnou.
  • Zkontrolujte hmotnost: Zralý meloun by měl být na svou velikost těžký, což znamená, že je plný vody, a tudíž šťavnatější.
  • Poklepejte na povrch: Zralý meloun vydává hluboký, dutý zvuk, zatímco nedozrálý nebo přezrálý meloun zní spíše tupě.

 

Zdroj: https://bezpecnostpotravin.cz/termin/meloun/, https://www.prostreno.cz/tipy-a-triky/clanky/22017/Myt-ci-nemyt-Ktere-potraviny-nepotrebuji-pred-konzumaci-pod-vodu, https://podcasty.seznam.cz/podcast/cteme-vam-prozeny-cz/triky-s-melounem-myt-ho-ci-nemyt-a-jak-ho-snadno-nakrajet-aby-se-pak-dobre-jedl-354524

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.