Mladé jehličí v kuchyni – kde ho natrhat a jak ho používat
Mladé jehličí v kuchyni: Také vás na jarní procházce zaujaly světlounce zelené výhonky na jinak tmavě zelených větvích jehličnanů? Tyto výhonky jsou nejen krásné, ale i zdravé, léčivé a chutné. Sirup se používá proti kašli, tinktura zase na bolavé klouby. Jídlům dodají nevšední chuť a vůni. Pokud chcete mladé jehličí vyzkoušet v kuchyni, nasbírejte si výhonky smrku, borovice či jedle na nějakém nefrekventovaném, čistém místě. A pak se inspirujte třeba našimi recepty.
Sirup z výhonků
Ingredience:
- Smrkové nebo jiné výhonky
- Cukr třtinový nebo bílý
- Bio citrón
Postup:
- Výhonky opláchněte a nechte okapat. Připravte si přiměřeně velkou sklenici a vypařte ji. Citrón omyjte a nakrájejte na kolečka.
- Do sklenice natlačte vrstvu výhonků do výše 5 cm, pak zasypte vrstvou cukru asi 1 cm a na vrch rozložte pár koleček citrónu. Postup opakujte, končete cukrem.
- Sklenici pokryjte celofánem a zagumičkujte. Postavte ji na parapet s co nejdelším slunečním svitem a nechte louhovat 2 až 3 týdny, dokud se nevytvoří tmavá hustá šťáva.
- Sirup slijte do vydezinfikovaných lahviček a uložte v chladu, kde vydrží až rok.
Mladé jehličí v kuchyni – kde ho natrhat a jak ho používat Foto: Pixabay
Med z výhonků
Ingredience:
- Jedlové výhonky 250 g
- Smrkové výhonky 100 g
- Voda 1250 ml
- Cukr 1500 g
Postup:
- Výhonky operte, vložte do hrnce a zalijte vroucí vodou. Vařte 10 minut, pak nechte vystydnout a přemístěte utěsněný hrnec do lednice, kde louhujte 3 dny.
- Tekutinu přeceďte, přiveďte k varu a přisypte cukr. Vařte asi 1,5 hodiny do zhoustnutí.
- Med přelijte do skleniček, víčko vylijte alkoholem, zatáhněte a obraťte skleničky dnem vzhůru. Po vychladnutí otočte a uložte do chladu a temna.
Marmeláda z rebarbory a smrkových výhonků
Ingredience:
- Smrkové výhonky nasekané nadrobno 1 hrnek
- Rebarbora na kostičky 2 hrnky
- Třtinový cukr ½ hrnku (i více podle chuti)
- Voda 1 hrnek
Postup:
- Všechny ingredience vložte do hrnce, přiveďte k varu a pak nechte mírně probublávat do zhoustnutí asi 2 hodiny. Občas promíchejte, aby se směs nepřipálila.
- Hotovou marmeládu přelijte do sklenic, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Po vychladnutí uložte v chladu nebo ještě pro jistotu zavařte.
Smrkový olej
- Výhonky smrkové nebo jiné 2 hrnky
- Olivový olej 4 hrnky
Postup:
- Olej zahřejte v hrnci na 60 °C, odstavte a vsypte oprané a okapané výhonky. V lednici louhujte 2 týdny.
- Poté olej přeceďte a přelijte do lahví. Používejte do salátů nebo na ochucení masa, třeba při grilování.
Limonáda z výhonků
Mladé výhonky vložte do sklenice, můžete je trochu podrtit. Přidejte kolečko citrónu a dolijte vodou. Nechte chvilku vylouhovat a vypijte.
Ochucená sůl
Sůl s jehličím ochutí parádně steaky i jiné jídlo. Výhonky nechte trochu proschnout a roztrhejte na jednotlivé jehličky. Ty buď vložte přímo do mlýnku se solí nebo sůl s jehličkami dejte do mixéru a promixujte najemno. Pak nechte proschnout a uzavřete.
Zdroje: https://www.recepty.cz/recept/sirup-ze-smrkovych-vyhonku-163391, https://www.recepty.cz/recept/med-z-mladeho-jehlici-19726, https://jezteslaskou.cz/2017/05/08/rebarborova-marmelada-se-smrkovymi-vyhonky/, https://www.receptyonline.cz/recept/jidlo/smrkovy-olej-do-kuchyne/, https://jezteslaskou.cz/2017/05/07/mlade-smrkove-vyhonky/
Mladé jehličí v kuchyni – kde ho natrhat a jak ho používat Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.