Masopustní koblihy – usmažte si ty nejlepší podle osvědčeného receptu předávaného po generace a na moderní náhražky zapomeňte
Masopustní koblihy: Koblihu dnes již nikdo nepovažuje za sváteční jídlo, jako tomu bylo dříve. Koupit se dá v každém obchodě s pečivem denně. Přesto domácí voňavý koblížek usmažený na sádle nebo přepuštěném másle a za horka obalený v cukru, ať už s jakoukoli náplní, chutná úplně jinak než ten z pekárny.
A v době masopustu má toto pečivo své zvláštní kouzlo. Ať už se účastníte domácí zabijačky nebo ne, zkuste si letos připravit koblihy sami, kdo neokusil, neporozumí.
Masopustní koblihy – recept
Ingredience:
- 400 g hrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 80 g cukru moučka
- 60 g másla
- 250 ml mléka (přibližně)
- 3 žloutky
- 2 lžíce rumu
- 35 g droždí
- sůl
- tuhá marmeláda nebo maková nádivka na plnění
- sádlo, přepuštěné máslo nebo olej na smažení
- moučkový cukr na obalení
Foto: Pixabay
Postup
- Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Několik hodin před přípravou těsta je proto vyndejte z lednice nebo z chladné spíže. Zrovna tak vál, váleček a ostatní pomůcky. Makovou náplň připravte dopředu, aby naopak stihla vystydnout.
- Mléko mírně ohřejte (při vložení prstu necítíte ani chlad ani teplo).
- Droždí rozetřete se lžičkou cukru na kašičku, přidejte 2 lžíce hladké mouky a zalijte vlažným mlékem. Rozmíchejte a počkejte, až zdvojnásobí objem (udělejte kvásek).
- V míse rozetřete máslo s cukrem, postupně přidávejte žloutky jeden po druhém, pak rum a sůl. Přilijete kvásek a do mísy prosejte mouku. Vlažným mlékem zadělejte vláčné těsto a dobře ho vypracujte, až tvoří puchýřky.
- Těsto poprašte moukou, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte vykynout (zdvojnásobit objem).
- Vykynuté těsto přendejte na vál a vyválejte na 8 mm tloušťky. Na spodní polovinu naznačte vykrajovátkem kolečka asi 2 cm od sebe a doprostřed dejte kopeček náplně. Druhou polovinou plátu kopečky přikryjte, okolo dobře přimáčkněte prsty, aby se těsto spojilo a pak vykrájejte koblížky.
- Koblihy přendejte na lehce pomoučněné prkénko, poprašte je moukou a přikryjte utěrkou. Nechte je znovu vykynout. Když nakynou z jedné strany, obraťte je a postup opakujte.
- Zbylé těsto spojte, znovu vyválejte a vykrájejte další koblihy, nebo do něj přidejte rozinky a vyválejte váleček. Nakrájejte ho na kousky a v ruce vytvarujte šišku.
- Ve vyšším hrnci s dvojitým dnem rozpalte tuk. Musí ho být dostatek, aby koblihy plavaly.
- Koblihy peroutkou omeťte od mouky a vrchní stranou je vkládejte do rozpáleného tuku. Nesmějí se vzájemně dotýkat. Osmažte je z jedné strany a poté otočte. Správně vykynutá kobliha by se ale měla v omastku obrátit sama a na boku mít bílý proužek.
- Usmažené koblihy a šišky odkládejte na savý ubrousek a poté je obalte v moučkovém cukru s vanilkou.
Zdroj: vlastní osvědčený recept z Praktické kuchařky, https://babinet.cz/clanek-25014-masopustni-koblihy.html
Náhledové foto: Pixabay
Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.