Marokánky a florentýnky – rozhodně nejde o jeden druh cukroví a za původní recept na marokánky by po vás dnes šla policie

Marokánky a florentýnky: Křupavé sladké placičky mají mnoho společného a hodně lidí je považuje za stejný druh cukroví. Nějaké rozdíly tu ale přece jen jsou. Stačí se podívat na složení tohoto oblíbeného cukroví a hned budete mít jasno.

Ovšem milovníky cestování také dozajista potěší, že každá z těchto oblíbených kousků laskomin pochází z docela jiné části světa. Kde byste tedy mohli ochutnat pravé marokánky a kde naopak florentýnky?

Marokánky měly dřív pořádný říz

Jak už název napovídá, marokánky pocházejí z arabských zemí, zejména ze severní Afriky. Kromě medu, ovoce a ořechů, kakaa a vanilky obsahovaly i hašiš. Z ovoce se používaly hlavně sušené datlesušené datle. Obchodem mezi Araby a evropskými obchodníky se dostaly i k nám a staly se oblíbeným cukrovím. Hašiš se do nich u nás samozřejmě nepřidává. Zato jsou vylepšené o mléko, máslo a trochu mouky, aby nebyly tak tvrdé.

Florentýnky jsou nám středoevropanům bližší

Florentýnky pocházejí dle názvu z Florencie, hlavního města italského Toskánska. Předchůdci florentýnek byly takzvané biscotti, placičky z tuhého těsta z mouky, vajec a cukru s ovocem a mandlemi. Kvůli nedostatku mouky se stalo, že se postupně z florentýnek úplně vytratila a dnešní recepty jsou bez mouky. Zato se do nich přidává více kandovaného ovoce a oříšků, jichž v tomto kraji byl vždy dostatek. Bývají to většinou třešně, kůra z citrusů a mandle. Výsledkem je křupavá karamelová placička tenká skoro jako papír. I do florentýnek v dnešní době přidáváme mléko nebo smetanu a máslo.

Foto: Pixabay

Receptů na marokánky je všude plno, pojďme ale pro tentokrát zkusit upéct florentýnky.

Budeme potřebovat:

  • 150 ml smetany ke šlehání (40 % tuku)
  • 40 g másla
  • 75 g krupicového cukru
  • 50 g medu
  • 25 g glukózového nebo zlatého sirupu
  • 50 g kandovaných třešní
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g mandlí
  • 50 g pistácií
  • čokoládová poleva (nemusí být)

Postup:

  1. Svaříme smetanu, máslo, cukr med a glukózový sirup. Odstavíme a přidáme oříšky a ovoce nakrájené na malé kousky. Směs necháme vychladnout, až půjde tvarovat.
  2. Předehřejeme troubu na 210 °C.
  3. Z hmoty tvarujeme malé kuličky a dáváme je na plech vyložený pečícím papírem dost daleko od sebe (roztečou se do placiček). Lze je také dát do formy na muffiny, budou pak jedna jako druhá.
  4. Florentýnky pečeme asi 6-8 minut, až zezlátnou, ale hlídáme, aby se nespálily, každá trouba peče jinak.
  5. Vychladlé placičky můžeme ze spodní strany namočit do čokolády.

Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recept/florentinky, https://www.apetitonline.cz/novinky-zajimavosti/podlehnete-lahodnym-domacim-marokankam-i-florentynkam, https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/marokanky-recept.html, https://www.recepty.cz/recept/marokanky-2191, recept vlastní

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.