Manti, knedlíčky s pikantní omáčkou, jsou plné chutí a báječně zahřejí – tyhle miniaturky z Turecka musíte zkusit

Manti, knedlíčky s pikantní omáčkou, jsou plné chutí a báječně zahřejí. V mnoha kulturách se připravují knedlíčky nebo taštičky z nudlového těsta plněné různými náplněmi a podávané v polévce nebo jako samostatné jídlo. Mají samozřejmě různé názvy a velikosti. Ty turecké se nazývají manti a jsou miniaturní.

Turecké, ale s čínským původem

Celým názvem se manti jmenují Kayseri mantisi podle provincie, odkud prý pocházejí. Tam se však zřejmě dostaly ve středověku po Hedvábné stezce přes Střední Asii. Přinesly je mongolské a turkické národy a ze začátku byly jen svátečním pokrmem pro panovníka a vysokou šlechtu. Postupně se ale rozšířily i mezi prosté lidi a staly se téměř národním tureckým pokrmem.

Čím menší, tím lepší

Taštičky manti jsou tak maličké, že by se jich mělo vejít 40 na dřevěnou lžíci. To je turecké rčení, ale asi nikdo tak malinké ve skutečnosti nevyrábí. Přesto se každý kuchař snaží, aby je měl co nejmenší. Těsto je obyčejné nudlové, musí však být pružné, aby šlo vyválet co nejvíc dotenka. Na rozválení se používá speciální váleček „oklava“, ale lze použít i obyčejný. Skládání manti je podobné našim šátečkovým koláčkům, jen se pak těsto musí všude dobře uzavřít. Na přípravě manti se podílí většinou celá rodina, protože skládání miniaturek zabere spoustu času. Náplně jsou rozličné, například jemně mleté kořeněné jehněčí nebo hovězí maso, nebo třeba bramborová náplň nejen pro vegetariány. Typickým kořením je římský kmín.

Rajčata, máta a sumac

Taštičky manti se podávají s s máslovou rajčatovou omáčkou a bílým jogurtem. Svěží máta navrch nesmí chybět a dílo korunuje speciální koření sumac, oblíbené nejen v turecké kuchyni. Má červenou barvu a nakyslou chuť, která celý pokrm příjemně osvěží.

Turecko

Foto: Pixabay

Pro inspiraci aneb manti recept

Dostali jste chuť manti vyzkoušet, ale do Turecka se zrovna nechystáte? Nevadí, připravte si je podle receptu níže.

Nejprve si sežeňte všechny ingredience:

Na těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 170 ml vody
  • 1 vejce
  • 1 lžičku soli
  • hladká mouka na podsypání

Na náplň

  • 400 g brambor typu C
  • 1 cibuli
  • 1 hrst petrželové natě
  • 2 lžičky římského kmínu
  • sůl a pepř

Na omáčku

  • 70 g rajčatového protlaku
  • 70 g másla
  • sůl

Na ochucený jogurt

  • 400 g středně tučného jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička šťávy z citrónu
  • sůl a pepř

Na ozdobu a dochucení

  • máta
  • koření sumac

Postup přípravy:

  1. Oloupané a rozkrájené brambory uvařte do měkka v osolené vodě. Pak je slijte a nechte vychladnout.
  2. Připravte těsto smícháním všech ingrediencí. Vypracujte je, až je pružné a hladké. Pak jej zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočinout.
  3. Brambory nastrouhejte na jemno, nebo protlačte lisem na brambory. Přidejte k nim na drobno nakrájenou cibulku, nasekanou petrželovou nať a římský kmín. Náplň osolte, opepřete a dokonale promíchejte.
  4. Těsto rozpulte a jednu část znovu zabalte, aby neoschlo. Druhou polovinu rozválejte na poprášeném vále co nejvíce dotenka. Čím tenčí těsto bude, čím menší taštičky vám půjdou udělat.
  5. Plát těsta rozkrájejte na malé čtverečky o hraně asi 3 cm, nejlépe kolečkem na pizzu. Doprostřed každého dejte malou část náplně tak, aby šel čtvereček dobře uzavřít. Nejprve dejte protilehlé rohy k sobě a pak všechny hrany dokonale přitiskněte, aby náplň nevytekla.
  6. Taštičky vkládejte do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou, asi 5 minut.
  7. Na omáčku rozpusťte v hrnci máslo, přidejte rajčatový protlak a orestujte ho, aby ztratil kyselost. Trochou vody upravte hustotu, můžete přisolit nebo přisladit podle chuti.
  8. Jogurt ochuťte rozdrceným česnekem, citrónovou šťávou, solí a pepřem.
  9. Nasekejte mátu nebo použijte sušenou.
  10. Na talíř dejte manti, polijte je rajčatovou omáčkou a jogurtem a navrch posypejte mátou a sumacem. Dobrou chuť!

 

Zdroj: https://www.toprecepty.cz/clanky/5976-turecke-manti-miniaturni-tasticky-z-tenkeho-testa-se-plni-masem-i-bramborami-orientalni-smrnc-jim-da-specialni-omacka/, https://www.krasyorientu.cz/blog/manti-turecke-knedliky-plnene-masovou-smesi/

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.